Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010

-Άλλος για βραβείο Πούλιτζερ ;

Ακούσατε-ακούσατε ή όπως λέει κι ο κλητήρας στ΄αμερικάνικα δικαστήρια «Hear Ye! Hear Ye! The Court is now in session. All rise !».

Φοβερή αίσθηση -λέει- προκάλεσε το αισθησιακό δημοσίευμα του Reporter.gr, ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναζητεί φόρμουλα για την έξοδο μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ». Σύμφωνα με τα γραφόμενα του δαιμόνιου ρεπόρτερ του “Reporter”, μετά τις διακοπές και την εορταστική ραστώνη, "οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης καταπιάνονται με μια εσωτερική έκθεση της ΕΚΤ αναζητώντας φόρμουλα υλοποίησης της".

Eνώ λοιπόν μέχρι σήμερα κοιμόμαστάνε ήσυχοι τον ύπνο του δικαίου, ότι σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης δεν είναι δίκαιο να πετάξουν όξω μια χώρα-μέλος, ξαφνικά –λέει- έρχεται μια έκθεση-καταπέλτης και φέρνει τα πάνω κάτω, αφού οι εταίροι διερευνούν πλέον πώς θα βρεθεί η πατέντα για να εκπαραθυρώσουν τον φτωχό συγγενή, κατεργαζόμενοι το σενάριο της βιντεοταινίας «Ο Κώτσος όξω απ’ την ΕΟΚ».

Την έκθεση αυτή –ξαναλέει ο δαιμόνιος- την έχει συντάξει ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΤ Φοίβος Αθανασίου και από την ώρα που την έγραψε –ανάθεμα την ώρα- αυτή διαμοιράστηκε κατά τις γιορτές σε όλα τα γραφεία της Τράπεζας, η οποία εξετάζει πλέον την νομική δυνατότητα εξόδου μίας χώρας από το ευρώ. –Ποιάς χώρας ; Ε, καλά, θέλει και ρώτημα ; Αυτηνής εδώ της χώρας.

Αυτά να τα βλέπουμε εμείς οι ανεπρόκοποι, που στις γιορτές μοιράζουμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Ε, αυτοί εκεί πάνω μοιράζουν εκθέσεις-φωτιά, από γραφείο σε γραφείο. –Γιατί όμως μοιράζουν αυτήν την έκθεση από γραφείο σε γραφείο ; -Μα είναι προφανές. Κάνουν ένα άτυπο γκάλοπ : -Μετά τη διανομή της έκθεσης-φωτιά, θα φωνάξουν όλους τους αποδέκτες και θα τους ρωτήσουν : «-Πώς την είδατε την έκθεση ;» «-Πολύ δυνατή η έκθεση, μονορούφι τη διαβάσαμε», θ’ απαντήσουν αυτοί. «-Τι λέτε λοιπόν, τους πετάμε όξω τους Ελληναράδες ή δεν τους πετάμε ;». «Μωρέ τους πετάμε και τους παραπετάμε και πολύ τους ανεχτήκαμε», θα ψηφίσουν αυτοί διά βοής. Και τότε θα μας πετάξουν. Έτσι θα γίνει το πράγμα. Ο δε Αθανασίου, αυτή η σιγανοπαπαδιά που μας έδωσε στην ψύχρα, γνωστός πιά και σαν Αρτέμης Μάτσας της ΕΚΤ, θα κερδίσει το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του στην επική ταινία «Πήλιος Γούσης».

Διότι είναι φως φανάρι, όπως υπονοεί το έγκυρο δημοσίευμα, ότι μας έχουνε πλέον για λεπίδι. Εμάς δηλαδή, τους Έλληνες. «Εμείς οι Έλληνες», που έχει φαγωθεί πιά και αυτός ο Σκάης. Τώρα, ο ίδιος ο συντάκτης της εκθέσεως, ο τριανταεξάχρονος Φοίβος Αθανασίου, χαρακτηρίζει ο άνθρωπος τη γνωμοδότησή του ως απλή «έκθεση ιδεών», προφανώς υπό την έννοια της υπόθεσης εργασίας. Εξάλλου, εάν μπει κανείς στον κόπο να διαβάσει λιγάκι την έκθεση, θα διαπιστώσει ότι, με δυο κουβέντες, η πιθανότητα έξωσης χώρας-μέλους από την Ένωση είναι ουσιαστικά θεωρητικό κατασκεύασμα, να ‘χαμε να λέγαμε.

Δεν θέλει δα κι ιδιαίτερη ευφυϊα προκειμένου ν’ αντιληφθεί κανείς ότι τέτοια θέματα δεν είναι δυνατόν να σέρνονται από γραφείο σε γραφείο υπαλλήλων, ότι τέτοια θέματα δεν λύνονται με ολιγοσέλιδες γνωμοδοτήσεις ενός χαμηλόβαθμου νομικού συμβούλου, ότι τέτοια θέματα –εφόσον ήθελε ανακύψουν- τυγχάνουν ειδικής επεξεργασίας και μελέτης από συλλογικά όργανα και πάντως σε ένα πλαίσιο διακριτικότητας, εάν όχι απόλυτης μυστικότητας.

Άσε πιά που η ίδια αυτή χαζοκουβέντα περί της ίδιας εκθέσεως (ιδεών, για να μην ξεχνιόμαστε) γίνεται σε όλα τα sites, όλων των "προβληματικών" χωρών, σαν να αφορά αυτούς τους ίδιους. Οι Ιρλανδοί υποψιάζονται ότι η έκθεση συνετάγη για πάρτη τους, οι Ισπανοί το ίδιο, οι Πορτογάλοι κι αυτοί το ίδιο και μόνο οι Ιταλοί είναι στην κοσμάρα τους, απολαμβάνοντας αμέριμνα το εσπρεσσάκι τους, σαν να μην τρέχει κάστανο και μάλλον καλά κάνουν. Διότι, ως ελέχθη, εάν κάποτε αποφασίσουν να μας δώσουν τα παπούτσια στο χέρι, τότε θα δράσουν με άλλους τρόπους, βάσει άλλων εκθέσεων και δη αποφάσεων, άλλων οργάνων, άσε που δεν είναι και τίποτα κορόϊδα για να περίμεναν τον Δεκέμβρη του 2009 ώστε να σκεφτούν για πρώτη φορά το ενδεχόμενο εξώσεως χώρας ή χωρών από την Ένωσή τους. Έχουνε γνώση οι φύλακες και γνωρίζουν ήδη την απάντηση σε τέτοιο προβληματισμό.

Και η απάντηση είναι μία : -Μακάρι να ήταν τόσο απλό να μας πετάξουν όξω, εδώ και τώρα. Δίκιο θα είχαν άλλωστε. Δεν μπορούν όμως, για τους γνωστούς λόγους, γεωπολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς. Και επειδή δεν μπορούν, ασκούν εύλογα όση πίεση είναι δυνατόν ν’ ασκήσουν, ώστε να πάψουμε επιτέλους να είμαστε η μαϊμού στην πλάτη τους.

Άλλο θέμα όμως αυτό κι άλλο, εντελώς διαφορετικό η ανευθυνότητα με την οποίαν παρουσιάζονται τέτοιες «ειδήσεις», από τη μύγα ξύγκι, υπό μορφήν δήθεν αποκλειστικού-αποκαλυπτικού ρεπορτάζ, χάριν εντυπωσιασμού της μάζας. Ξεκινώντας από τον πυρήνα ενός πραγματικού γεγονότος, βαπτίζουμε την επίμαχη έκθεση ως δήθεν «εσωτερική» (ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να τη βρεί κανείς ολόκληρη δημοσιευμένη, οπουδήποτε στο διαδίκτυο), προσθέτουμε και την καλλιτεχνική πινελιά της διανομής της «σε όλα τα γραφεία της ΕΚΤ» και πάνω σ’ αυτά –και μάλιστα παρά το αντίθετο πόρισμα της ίδιας έκθεσης- πλέκουμε το ευφάνταστο σενάριο ότι τάχα οι εταίροι ψάχνονται τώρα να βρουν τρόπους να μας διώξουν από την ομήγυρη.

Αυτιάδες όλου του κόσμου, ενωθείτε.

24 σχόλια:

 1. Βρε παλιόπαιδα αφού σας ΕΙΠΑ

  Λ Ε Φ Τ Α Υ Π Α Ρ Χ Ο Υ Ν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κουράγιο 3 μήνες μείνανε για την ανανέωση του πρώτου και κυριότερου μέρους του φετινού δανεισμού (60% περ.)και φυσικά επιθυμούν τα περσινά δισθεώρατα σπρεντ.Μετά θα μας αφήσουν στην κοσμάρα μας μέχρι του χρόνου....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. καλωσεβρηκα αρχηγε
  το 21 πιο ευκολα βρησκανε τους κλεφτες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Να μην μας αφήσουν.
  Αν δεν έλθουν το καλοκαίρι τουρίστες καήκαμε.

  Ακούω την Κατσέλη να λέει "οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου", πάλι γιά τους Αλβανούς μιλάει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γειά σας παιδιά, γειά σου Mashane αρματολέ και αμαρτωλέ.

  -Μπορεί κανείς από σας να μου εξηγήσει ποιός διάβολος είναι κάποιος Νικος Μούντης, που ακούω τώρα στο ράδιο ότι απειλεί να μας υποβαθμίσει ? Να πάει στα κομμάτια, λέω εγώ.

  Επίσης, θέλω να μου πείτε πόσο θα έχει πάει το spread, μόλις τελειώσει την ομιλία του ο πρωιυπουργός.

  Τρίτον, θέλω να ομολογήσετε ποιοί από σας έχουν βουτήξει τα λεφτά, διότι ο πρωθυπουργός επιμένει ότι τα λεφτά υπάρχουν, απλώς δεν τα έχει πρόχειρα αυτή τη στιγμή. Γρήγορα, επιστρέψτε τα λεφτά στη θέση τους και θα κάνουμε πως το ξεχάσαμε το θέμα.

  Σας αφήνω τα παραπάνω θέματα για homework και θα διορθώσω τα γραπτά σας το βράδυ.

  Το καλύτερο γραπτό θα κερδίσει έναν τενεκεδένιο κουμπαρά από το ΤΤ (χωρίς λεφτά μέσα).

  Το δεύτερο καλύτερο θα κερδίσει έναν κουμπαρά-γουρουνάκι από την ΕΤΕ (χωρίς λεφτά μέσα).

  Και το τρίτο καλύτερο κερδίζει ένα δείπνο με την κυρία Μπιρμπίλη, πληρωμένο τον ίδιον τον επιτυχόντα (αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας : Η κυρία Μπιρμπίλη μόνο κάτι λαχανικά θα παραγείλει, συν ένα ποτήρι Περιέ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ρε παγωσε ...τι παγωσε..κολλησε το μυαλο των Ευρωπεων απο το κρυο, και μας ζηλευουν επειδη εμεις πηδαμε ακομα με τον παλιο κλασσικο τροπο.
  Για αυτο τα λενε αυτα.

  Δεν τους στελνουμε τη Πετρουλα να μιναρουνε...να ξεχαρμανιασουνε λιγο.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ουφ κουράστηκα κι'εγώ, λετε να τη κάνω αλλά ΠΟΥ να την δώσω(την εξουσία)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. LEM Μy dear!!!
  what's the meaning of "minaroune" ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. oh θυμήθηκα . το έλεγε ο μπαμπάς σε μένα all the time

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τό πρόβλημα τῶν Μουντήδων (ζεῖ ἀκόμα αὐτή ἡ ψυχή;), δέν εἷναι οὔτε τό ὅτι χρωστᾶμε, οὔτε ἡ χαμηλή τάχα μου ἀνταγωνιστικότητα. Τούς καίει, τώρα πού σφίξαν οἱ κῶλοι, πολύ ἁπλά πού δέν μποροῦν πλέον νά δανείζουν τό πληθωριστικό-ἀεριτζίδικο χρῆμα τους. Πῶς καί πῶς θέλουν νά τούς τά ἐπιστρέψουμε, γιά νά μᾶς τά ξαναδανείσουν πάλι μέ τούς δικούς τους ὅρους , ὅπως πάντα ἐξ' ἄλλου. Ἄμ δέ...


  Ἐγώ δέν θέλω οὔτε τενεκεδένιους,οὔτε κουμπαράδες-γουρουνάκια νά κυλιέμαι στά λεφτά. Ἄν πάρω καλό βαθμό γίνεται νά κερδίσω θέση ἀρθρογράφου, στήν πρώτη σελίδα οἰκονομικῆς κατά προτίμηση ἱστοσελίδας, νά μοστράρω καί τήν φάτσα μου στήν ἀρχή τοῦ ἄρθρου, πού εἷμαι καί ὡραῖο παιδί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. το τι απιστευτη παπαρια ακουγεται αυτη την εποχη,ειναι κατι το εξωπραγματικο.δεν θελει δα και πολυ μυαλο για να δει κανεις τα πραγματα στις σωστες διαστασεις.αλλα κατι τετοιο ΟΥΤΕ πουλαει,ΟΥΤΕ βοηθα τους δανειστες μας να πετυχουν μεγαλυτερα επιτοκια....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Θα τον κέρδιζες εσύ Ζάρα, αλλά αφού παραιτείσαι τον κερδίζει επάξια ο Θρασσάκος τον κουμπαρά του Ταμιευτηρίου. Ο δε Λεμ κερδίζει το πήλινο γουρουνάκι της ΕΤΕ. Αμφότεροι, γουρουνάκι και ΕΤΕ, έχουν πήλινα πόδια. Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα για το γουρουνάκι (τουναντίον) είναι όμως πρόβλημα για την ΕΤΕ, λόγω μεγέθους. Τέλος, ο αγγλομαθής Jefry κερδίζει (;) το δείπνο με την υπουργό. Κάτι είναι κι αυτό.

  Θα ήθελα σ΄αυτό το σημείο να επισημάνω ότι η ανάκριση της Μελίνας Εμφιετζόγλου θα έπρεπε κανονικά ν' ανατεθεί στον βασανιστή Αρτέμη, που θα την έκανε να ξεράσει ότι ξέρει και δεν ξέρει για την εταιρεία.

  Τέλος, επειδή δεν θέλω ο Ζαρατούστρα να μείνει παραπονεμένος, υπόσχομαι ότι σύντομα θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να κερδίσει θέση αρθρογράφου, στήν πρώτη σελίδα οἰκονομικης ἱστοσελίδας. Αυτό να το θεωρείς δεδομένο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. thanks any way
  much obliged sweet and swear

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Βρε σείς -5% το ΑΕΠ της Γερμανίας πέρσυ και -0.3% εμείς και θέλουμε να μας σώσουνε;

  Δεν σφάξανε.

  Πάντως τεράστια σπατάλη το κράτος , δεν λέω για τους μισθούς της μεγάλης μάζας, λέω για επιτροπές και προμήθειες ημετέρων (ή υμετέρων Θρας βοήθεια) από αυτά που κοπήκανε προς το παρόν, άρχισε η οικονομία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. shade η Γερμανία έχει βιομηχανία για να κάψει το ΑΕΠ της ... εμείς τι έχουμε να κάψουμε? Αέρα κοπανιστό, γαρνιρισμένο με καθαρό οξυγόνο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αυτό πουλάμε, μη κυττάς που πανε οι δικοί μας Χριστουγεννιάτικα Γερμανία γιά να δείξουν οτι είναι λεφτάδες.

  Και Θοδωρή το ρίχνω στην πλάκα γιατί έρχεται μεγάλο ξεβόλεμα σε όλους μας.
  Το κακό είναι οτι επειδή μας το λένε συνέχεια νομίζουμε οτι το πάθαμε κιόλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Μαρία εγώ δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος ... οπότε είμαι ξεβολεμένος εδώ και πολλά χρόνια ... στη δουλειά μου η ύφεση, σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι σημερινό φαινόμενο ... αλίμονο σε όσους είχαν μάθει να ζουν κάτω απο τη θαλπωρή του δημοσίου και να τα ξύνουν ... ήρθε η ώρα του λογαριασμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. μακαρι να αξιωθω να δω αυτο το λογαριασμο κικου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Διαβάζω από διάφορους που γράφουν πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι νομότυποι και πληρώνουν τους φόρους τους.
  που πληρώνουν τους φόρους τους? Στο δημόσιο που είναι ο εργοδότης τους? Αυτό είναι ανήκουστο ... να λένε ότι πληρώνουν φόρους στον εργοδότη, ο οποίος ταυτόχρονα τους εγγυάται και την εργασία για μια ζωή.

  Κάποιοι άλλοι γράφουν ότι οι ιδιώτες υποκλέπτουν το φόρο και δεν τον αποδίδουν στο κράτος ... αλλά αν τους πεις, βρε λεβέντες τότε γιατί και εσείς δεν αποχωρείτε απο το δημόσιο να έρθετε να γίνετε ιδιώτες και να ΜΗΝ αποδίδετε τους φόρους σας στο κράτος και να τα κονομάτε χοντρά? τότε τους πιάνει ξερόβηχας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. kikou 04

  Τώρα που το διάβασα σκέφτομαι να κάνω μεγάλες αλλαγές.Πιο μεγάλες απο του father.
  Θα πουλήσω ολο το δημόσιο στους Κινέζους πριν προλάβουν οι πακιστανοπασόκοι.
  Θα βάλουμε το βουδισμό στα σχολεία πριν προλάβει το ισλαμ.
  Θα διώξω τις τράπεζες απο εδω,πριν προλάβουν οι Τούρκοι
  θα θα θα θα θα tha tha tha tha
  that's all falks.thanks.see you

  ΑπάντησηΔιαγραφή