Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

H Χασούρα και πώς να την αποκτήσετε

Στη σημερινή μας εκπομπή, θ’ ασχοληθούμε με το φλέγον θέμα της χασούρας, ως κοινωνικού φαινομένου. Λέγεται συχνά, ότι τη χασούρα πολλοί εμίσησαν, τον χασούρη οι πάντες. Λέγεται επίσης, ότι τη σύζυγο ενός απερίσκεπτου επενδυτή μπορείς ήδη να τη θεωρήσεις ζωντοχήρα. Ο φακός της εκπομπής διεισδύει στον απόκρυφο κόσμο της χασούρας και αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της.

Στο (πρώην σοβιετικό) blog του και ιδίως στο βιβλίο του «Η Χασούρα και πώς να την αποκτήσετε» (εκδόσεις «Κόκκινος Κωδικός», 2009), ο διάσημος -βραβευμένος με Βραβείο Νόμπελ Χειροτεχνίας 1988- οικονομολόγος Ανατόλι Καρπαζώφ γράφει : «Υπάρχουν 2.598.960 συνδυασμοί στο πόκερ, αλλά δυστυχώς εσύ έχεις κάθε φορά μόνον έναν. Το καλό της υπόθεσης είναι, ότι για να κερδίσεις δεν χρειάζεται καν να έχεις τον καλύτερο συνδυασμό. Εάν όμως είσαι αυθεντικός χασούρης, τότε είναι στατιστικά βέβαιο ότι εσύ θα έχεις πάντα τον χειρότερο».

Στο τρίτο κεφάλαιο του κολοσσιαίου έργου του, ο Καρπαζώφ προχωρά βαθύτερα, διακρίνοντας τους ενασχολουμένους με τις αγορές σε πέντε βασικές κατηγορίες :

1. Άχαρτοι και καθυστερημένοι
2. Χαρτωμένοι και καθυστερημένοι
3. Άχαρτοι και χαριτωμένοι
4. Χαρτωμένοι κι έξυπνοι
5. Προσωρινά άχαρτοι κι έξυπνοι


Ο πρώτος τύπος, του άχαρτου και καθυστερημένου, είναι και ο μακροβιότερος στις αγορές, καθώς αφ’ ενός μεν ο ηλίθιος είναι ανίκητος σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης, αφ’ ετέρου δε, αφού ποτέ του δεν είχε ούτε και πρόκειται ν’ αποκτήσει μετοχές (βλ. και σελ. 428, σχετικά με την υποκατηγορία "άχαρτος-άφραγκος-καθυστερημένος"), δεν έχει και τίποτε να χάσει. Το μόνο που του απομένει, είναι να περιφέρεται μεταξύ των υπολοίπων, χαζογελώντας για τις όποιες ζημιές τους. Όπως εύστοχα παρατηρεί ο Καρπαζώφ, "ένα όπλο που δεν χρησιμοποιείται, δεν στάζει αίμα. Απ' το τίποτα δεν βγάζεις τίποτα, ειδικά εάν είσαι και ο ίδιος ένα τίποτα"

Ο δεύτερος τύπος, του χαρτωμένου και καθυστερημένου, διαθέτει το ίδιο ακριβώς IQ με τον προηγούμενο, απλώς τυχαίνει να τον έχουν φορτώσει με χαρτιά, ακριβώς στην κορφή του τρέχοντος κύκλου. Αυτός δεν έχει την παραμικρή τύχη και ο μέσος χρόνος επιβίωσής του στην αγορά δεν υπερβαίνει αυτόν ενός χρυσόψαρου, που έχουν ξεχάσει να το ταϊσουν και να του αλλάξουν το νερό, για κάμποσο διάστημα. Η απώτερη καταγωγή αυτού του τύπου ανάγεται στη Δυτική Αφρική και σχετίζεται με την ενάσκηση του βουντού. Πρόκειται για τον γνωστό ζωντανό-νεκρό, το ζόμπι, ένα πλάσμα με σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο, που το χρησιμοποιούσαν οι μάγοι λομπίστες σαν σκλάβο τους. Σημειωτέον ότι αμφότερες οι λέξεις «ζόμπι» και «λόμπι» είναι αφρικανικής προελεύσεως, εκ της ορολογίας του βουντού.

Στην τρίτη κατηγορία συναντώνται οι άχαρτοι αλλά χαριτωμένοι. Χαριτωμένοι λέμε, όχι χαρτωμένοι. Στην πραγματικότητα, αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το χρηματιστηριακό αντικείμενο και ο μόνος αληθινός λόγος της παρουσίας τους στο χρηματιστηριακό περιβάλλον είναι η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου, κατά προτίμηση κάποιου επώνυμου, μπας και κάνουν την τύχη τους, τα «κορίτσια».

Ακολουθεί ο τύπος του χαρτωμένου και έξυπνου. Αυτός είναι μια χαρά άνθρωπος κατά τα λοιπά, με μόνο μελανό του σημείο τη διατήρηση χαρτοφυλακίου ελληνικών μετοχών, σε διακράτηση. Ως γνωστόν, όταν κάποτε χαρτί μιλήσει,καρδιά ραϊσει, αλλά το κακό της υπόθεσης είναι το χαρτί μπορεί να παραμείνει για καιρό μουγκό, πιθανόν μέχρι τα βαθιά γεράματα του επενδυτή. Από την άλλη πλευρά, το καλό της υπόθεσης είναι ότι μέχρι να μιλήσει το χαρτί, οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας δεν κινδυνεύουν να πάνε από (ραϊσμένη) καρδιά. Οπότε, ας μη σώσει και μιλήσει ποτέ του. Προέχει η υγεία κι όλα τ’ άλλα έπονται.

Τέλος, οι προσωρινά άχαρτοι κι έξυπνοι ακολουθούν την τακτική της αυξομείωσης θέσης αναλόγως της τάσης, αλλά καθώς η τάση δεν είναι και κάνα κύμα στην παραλία του Maui, να το καβαλήσεις με το σερφ σου, ακούγοντας τους Shadows στο «Απάτσι», πολλές φορές βρίσκονται ξοπίσω απ’ τα χαρτιά, να τα κυνηγάνε μανιωδώς, όπως την αλεπού τα φοξ-τεριέ, με τη γλώσσα κρεμασμένη απόξω.


Καταλήγοντας, ο Καρπαζώφ υιοθετεί μια μάλλον αδιάφορη έως και κυνική στάση απέναντι στο άγνωστο μέλλον : «-Ποτέ μην ανησυχείς για το αύριο. Τον επόμενο μήνα, μπορεί η μετοχή σου να κάνει δέκα απανωτά limit-up ή μπορεί να σε πατήσει λεωφορείο. Ή μπορεί ακόμη, μόλις η μετοχή σου κάνει δέκα απανωτά limit-up, να σε πατήσει λεωφορείο».

64 σχόλια:

 1. Χα, χα, αμάν αυτή η μανία να καλούνται οι "μακροπρόθεσμοι επενδυταί" χαρτωμένοι!

  http://thrassos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=20781&blid=10

  Χαρτωμένος είναι ο έχων χαρτούρα και ουχί (εν Άρκτω) χασούρα.

  Αλλά αυτά είναι και ολίγον αποψις.


  :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σωστό Θρασύβουλε, ο έχων εν Άρκτω χασούρα.

  Θέλω κι έναν ορισμό για τον έχοντα εν ταύροις αρκτούρα !

  (δηλαδή καθαρά εγκυκλοπαιδικά, αφού δεν υπάρχει πλέον τέτοιο ζωϊκό είδος, όπως ο ταύρος. Θα αναπαραχθεί κάποτε στο εργαστήριο, χεχε)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άπαιχτος και απολαυστικός όπως πάντα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εκτως απο τους αναλυτες του Πολσον
  εχουμε και τους αναλυτες των ξενων τραπεζων
  που διαβαζουν swear και δινουν την ΕΤΕ 14 ευρω
  με λιγη καθυστερηση βεβαιως βεβαιως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ισως θα επρεπε να μην ειναι ορατο το μπλογκ στον καθε τυχοντα, μην κανουμε μαγκες και τους ξενους αναλυτες... ουουχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Άλλα συνεννοηθήκαμε, άλλα κάνετε. Αυτοσχεδιάζετε μου φαίνεται και έτσι δεν γίνεται δουλειά. Τα ξαναλέω :

  Bluesman, σου έχω πει να λες ολόκληρη την ατάκα : "Σ' ευχαριστούμε φίλε Swear που μοιράζεσαι μαζί μας ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ (αυτό θα το τονίζεις ιδαιτέρως) την πολύτιμη γνώση σου και όπως μας έσωσες στην άνοδο έτσι τώρα μας σώζεις και στην πτώση, σωτήρα μας εσύ, Μωϋσή μας".

  Mashane, πρώτον έπρεπε να βάλεις και link του ποστ πού έδωσα τα 14 ευρώ της ΕΤΕ, να φαίνεται και η ημερομηνία. Ορίστε, τόσο δύσκολο είναι ?
  http://kleftiko.blogspot.com/2010/01/blog-post_14.html

  Δεύτερον, έπρεπε να υπενθυμίσεις ότι προηγουμένως ειχα δώσει και τα 17 ευρώ, όταν ακόμη ήταν στα 23, ώστε να φαίνεται και το background μου.

  Tρίτον, βιάστηκες πολύ. Σκέφτηκες τί θα συμβεί εάν ΔΕΝ έρθουν αυτά τα 14 ? -Να με εκθεσεις θέλεις ? Γι αυτό, σας έχω πει χιλιάδες φορές, να περιμένουμε πρώτα, να βγαίνει η πρόβλεψη και μετά να με λιβανίζετε. Κι αν δεν βγαίνει η μία, θα βγαίνει η άλλη ρε αδελφέ, οπότε πάλι θα με λιβανίζετε. Αλλά το θέμα είναι πρωτίστως το timing του λιβανίσματος. ΜΗΝ λιβανίζετε προκαταβολικά, που να σας πάρει και να σας σηκώσει. Να βλέπει ο άλλος καθαρά σε τί οφείλεται το λιβάνισμα.

  Επίσης, στο σημείο που εγώ θα απαντώ "-σας ευχαριστώ παιδιά, μα δεν πρόκειται παρά για τις γνώσεις ενός ερασιτέχνη", εσείς θα αποκρίνεστε :

  "-Μπροστά σε τέτοιους ερασιτέχνες, τύφλα να ΄χουν οι επαγγελματίες".

  Τα υπόλοιπα τα θυμάστε, φαντάζομαι.

  -Zachmour, βλέπεις φίλε τί τραβάω μ' αυτούς τους δύο ?
  Ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

  Τέλος πάντων.
  Φίλοι, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, μα δεν πρόκειται παρά για τις γνώσεις ενός ερασιτέχνη.

  (να βάλω και χαμόγελο ή μήπως είναι tοο much ?)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
  Το ειπα σωστα;
  η μηπως βιαστηκα και επρεπε να περιμενω λιγο Μωυση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Kαλά το είπες, αλλά ίσως χρειαζόταν κι ένα χαμόγελο. Δεν πειράζει, την άλλη φορά. Κι αύριο μέρα είναι.

  Το θέμα είναι τώρα ξέχασα εγώ την επόμενη ατάκα μου. Θα τη θυμηθώ, πού θα μου πάει ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Σημερα πηγα στο Ελ Βενιζελος
  και ειδα εναν κακομοιρο με μαυρισμενο ματι να φευγει
  SWEAR δεν φανταζομαι να συναντησες τον Πολσον ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. "Σ' ευχαριστώ φίλε Swear που μοιράζεσαι μαζί μας ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ (αυτό το τονίζω ιδαιτέρως) την πολύτιμη γνώση σου και όπως μας έσωσες στην άνοδο έτσι τώρα μας σώζεις και στην πτώση, σωτήρα μας εσύ, Μωϋσή μας".
  Πάντως το συνδρομητικό(στο οποίο έχω πληρώσει 6μηνη συνδρομή πριν σε γνωρίσω βεβαίως βεβαίως ώστε να έχω τις τιμές στόχους δωρεάν) δίνει στόχο για την ΕΤΕ τα 12 περίπου ευρώ που είναι το κάτω όριο του καναλιού στο οποίο κινείται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Προφήτη μας
  Είναι τόσο υψηλό το επίπεδο που ντρέπομαι να γράψω.
  Κάνε μου την τιμή να μου επιτρέψεις να παρκάρω το υπέροχο καλάμι σου.

  ΕΤΕ τιμή στόχος 9 δεν είναι καλύτερα και πιό σίγουρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. 9,58 ακατεβατα εντος 2μηνου. Οι ευχαριστιες σε πμ παρακαλω. Ειμαι και σεμνος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. 9+5+8 =22, 2+2 = 4 = Δ

  Δ μπορει να ειναι Δραμαλης και η σφαγη του , Δρομοκαιτειο, Δολωμα, μπορει ομως να συμπιπτει με την ονομαστικη εορτη της Δαφνης κ Δροσου (22 Μαρτιου), οι μοναδικοι που το ονομα τους αρχιζει με Δ με ονομαστικη εορτη μεχρι το περας του διμηνου.

  Ποιο σαφης δεν θα μπορουσα να γινω. Στην απιθανη περιπτωση που δεν θα επαληθευτω, θα σας εχω ενημερωσει εγκαιρα για το νεο μου ψευδωνυμο. Αν παλι επαληθευτω, το ομοιωμα μου θα κοσμει κι αυτο σε περιοπτη θεση την αιθουσα γκουρουδων/ινων του ΧΑΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Βλέπω όλοι οι γκουρούδες μαζευόμαστε σιγά σιγά ... αυτός ο Χάρος που χάθηκε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Hippy, ποιός νομίζεις δηλαδή ότι του δίνει τιμές του συνδρομητικού ? Απλώς, αυτός ορίζει ως τιμή-στόχο το κάτω όριο του καναλιού, ενώ εγώ το πάνω όριο του καναλιού, επειδή αυτός κοιτάζει το κανάλι που κινείται ΣΗΜΕΡΑ η ΕΤΕ, ενώ εγώ κοιτάζω το κανάλι που θα κινείται ΑΥΡΙΟ η ΕΤΕ. -Μαγικό, ε ?

  Shade, 9 ευρώ, ε ? Φαντάσου δηλαδή και να μην νρεπόσουν να γράψεις...

  Σάρισα, σε βλέπω ν' αλλάζεις νικ.

  Έτσι μπράβο, όλοι οι γκουρούδες μαζί, δώστε τιμές-στόχους. Όσο πιό πολλές, τόσο πιό καλά. Στο τέλος, όλο και κάποιος κωλόφαρδος θα την πετύχει, οπότε θα κάνω την κλασσική αναφορά "σε τούτο εδώ το ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ blog, μέσα απ' το οποίο σας ΔΩΣΑΜΕ την ακριβή τιμή της ΕΤΕ, στις ....Ιανουαρίου 2010".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Γκουρού γκουρού γκουρούδεςςςςςςςς

  Οι τιμές στόχοι και το timing στα μεγάλα είναι εύκολα πράγματα, μέχρι και οι άχαρτοι και χαριτωμένοι γκουρούδες του swear τους πετυχαίνουν, μετά από καμιά 10ρια αποτυχημένες προβλέψεις ... η μαγκιά είναι οι τιμές στόχοι στα μικρά ... εδώ σας θέλω μάγκες μου, αδέρφια μου γκουρούδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Γιατί, θες και άδεια ?
  Έλα, πες κι εσύ την τιμή-στόχο σου.
  Με τη σειρά παιδιά, όλοι θα δώσετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Πάντως βρε swear, τώρα που ξαναδιαβάζω το άρθρο σου, ξέχασες να αναφέρεις την 6η κατηγορία των γκουρούδων, που είναι και η γραφικότερη.
  Βέβαια δεν είναι δική σου παράλειψη αυτή, αλλά του Ανατόλι Καρπαζώφ.

  6. Οι κατά ομάδες γκουρούδες
  Αυτός ο τύπος του γκουρού δεν δρα ποτέ μόνος του, αλλά πάντα ανά ομάδες ... όταν εμφανίζεται ο ένας, από πίσω ακολουθεί όλη η παρέα, για συμπαράσταση και ενίοτε για επίθεση, είτε φραστική είτε ακόμη και σωματική, κατά των υπολοίπων εχθρικών γκουρούδων ... συνήθως δεν λένε τίποτα, αν και νομίζουν ότι λένε τα πάντα. Είναι επίσης χαριτωμένοι, όπως οι γκουρούδες τύπου 3, αλλά πάντα οργισμένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Swear οι πληροφοριες συνεχιζουν να ισχυουν για τον ΟΛΘ ? Να μπω αφοβα?

  http://www.capital.gr/messages/showTopic.asp?id=270384&pg=3&pid=270507&orderdir=asc#post_270507

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Να δείτε εδώ μια τέτοια ομάδα, πως έχει πάρει στο κυνήγι έναν ατυχή γκουρού που έτυχε να περνά απο δίπλα τους ολομόναχος.
  http://www.textually.org/textually/archives/images/set1/violence_hooligans.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Θα σου απαντήσω Κίκου.

  Προηγείται ο Σάρισα, ως νεώτερος.
  Όχι Σάρισα, δεν ισχύει πλέον. ΤΟΤΕ όμως ΙΣΧΥΣΕ μια χαρά (ενδοσυνεδριακό 39 ευρώ και κλείσιμο στα 38 ευρώ, στις 4 Ιουνίου του 2008, τότε που άνοιξαν οι προσφορές του ΟΛΠ, εάν δεν κάνω λάθος). Παρά γουρουνότριχα, που λένε.

  Ο ΟΛΘ είναι πλέον ιδιαίτερη περίπτωση, ξεχωριστή από του ΟΛΠ. Πρόσφατα είχα γράψει ένα σχετικό κατεβατό σε άλλο site, εάν θέλεις να σου το στείλω με πμ.

  Δεν έχω ΟΛΘ, αλλά πιθανώς να με ενδιέφερε από τα 10 και κάτω, εάν βεβαίως δει τέτοιο νούμερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. well, ego den dino timi stoxo

  ego exo stoxo
  EVERYTHING FOR SALE IN HALF PRICE

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Για τον ΟΛΘ, επειδή τον ξέρω καλά, ΝΟΜΙΖΩ πως στα 7 - 8 δίδεται ως τζάμπα (αν πάει) ... Θεμελιωδώς βλέπω ύφεση, ακόμη στον λιμένα και προβληματική κερδοφορία ... στο 9μηνα δεν είχε λειτουργικά κέρδη, αλλά έκτακτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Καλα εγω περισσοτερο για την απιστευτη ατακα του τιτλου το γραψα, για πλακα. Μην παρασυρουμε και κανεναν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Φίλε s4ris4 παρασύρεται , όποιος θέλει να παρασυρθεί ... δηλαδή δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμ, να ανταλλάσσουμε απόψεις και οπτικές με ευπρέπεια, δίχως να κινδυνεύουμε να μας την πέσουν οι άγριοι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Ναι Κίκου, κάποιοι είναι πάντα οργισμένοι, ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ, θα έλεγα.

  Θα περίμενε κανείς ότι η πολυαναμενόμενη πτώση της αγοράς θα τους έκανε ευτυχείς, μιας και τους δίδεται (ή θα τους δοθεί) η μοναδική ευκαιρία εισόδου, πιθανώς δε ευκαιρία μιας ζωής.

  ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι αυτό κάνουμε ΟΛΟΙ εδώ τριγύρω, έτσι δεν είναι ? Άλλοte περιμένουμε ευκαιρία εισόδου, άλλοτε ευκαιρία εξόδου.

  Και όμως, ΟΧΙ ΟΛΟΙ.
  Κάποιοι ελάχιστοι, μια εντελώς ασήμαντη μειοψηφία, μια χούφτα άνθρωποι δηλαδή, ως ΜΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ έχουν τον προπηλακισμό άλλων χρηστών και μάλιστα ΕΡΗΜΗΝ τους. Είναι εύκολο να μειώνεις διαγεγραμμένους χρήστες, είναι ασφαλές.

  -Να σου πω, πώς το βλέπω εγώ : -Δεν έχει καμμιά ουσία η ενασχόληση μαζί τους. Είναι χάσιμο χρόνου και αποπροσανατολισμός από τα ουσιώδη. Στο κάτω-κάτω, ο καθένας έχει το χόμπυ του. Εάν αυτά τα άτομα έχεουν ως χόμπυ να ξεσπάνε πάνω σε χρήστες που δεν μπορούν να τους απαντήσουν, εγώ τί να πώ ? Εύγε και εις ανώτερα.

  Εξάλλου, όπως βλέπεις, έχουν απομονωθεί εντελώς από το σύνολο του περιγύρου τους. Εισπράττουν τη βουβή αποδοκιμασία όλων , που είναι ο,τι χειρότερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Πάντως ακούω ότι όλα τα ΜΜΕ του εξωτερικού μιλάνε για την Ελλάδα, το πρόβλημά της και πως οδηγεί σε πτώση του Ευρώ. Αν υποψιαστώ ότι όλα αυτα γίνονται για να μου πάρουν φθηνά τη ΜΟΝΤΑ τότε για να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία και να ηρεμήσει και ο Τράγκας δηλώνω υπεύθυνα στο blog αυτό που προφανώς διαβάζεται από τα μεγάλα επενδυτικά funds ότι θυσιάζομαι και πουλάω το πακέτο μου στη ΜΟΝΤΑ στην τιμή του σημαρινού κλεισίματος με βαριά καρδιά αλλά για την Ελλάδα ρε γαμώτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Ζαχαρία η Μοντα και η κάθε Μοντα θα ανέβουν (αν αξίζουν) αν θέλει ο βασικός μέτοχος !!! Είναι τόσο απλό.
  Μπορεί η κάθε ΜΟΝΤΑ να είναι μαζεμένη και να μην έχει λόγους να ανέβει τη δεδομένη στιγμή ...
  κάποιες ΜΟΝΤΕΣ (δεν ξέρω για τη συγκεκριμένη ΜΟΝΤΑ) θα διαπρέψουν εντός του 2010 ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Φαντάζομαι ότι μιλάς για λομπίστικες ανόδους τύπου ΕΛΦΚ γιατί να προέρχεται από μεγάλη κερδοφορία στο υπογράφω ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Άντε πάλι με τις λομπίστικες ανόδους ... δηλαδή η προσδοκία δεν είναι λόγος ανόδου?
  Αν κλείσει το deal της εξαγοράς της ΕΛΦΙΚΟ δεν θα ήταν ένας λόγος να τρέξει το χαρτί?

  Και εγώ σου το υπογράφω ...
  αν εταιρία μικρής κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα γράφει ή γράψει P/E κάτω του 5 και έχει χαμηλό P/BV , με άριστες προοπτικές δεν θα πάει πουθενά, αν ο βασικός μέτοχος αδιαφορεί ... για την ακρίβεια θα κάνει το άλμα του ψόφιου κοριού, στον 3ο ή 4ο χρόνο μια ανοδικής αγοράς, όπου κάποιοι μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές αφού κερδίσουν πολλά λεφτά απο την υψηλή κεφαλαιοποίηση ρίξουν και λίγα σε κάποια ΜΟΝΤΑ για να κάνουν λίγο παιχνίδι.

  ΟΛΑ τα χαρτιά στην Ελλάδα (και όχι μόνο) απο κάποια λόμπι ανεβαίνουν ... ΟΛΑ, ΟΛΑ μα ΟΛΑ , ακόμη και οι ΜΟΝΤΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Όλα τα χαρτιά θέλουν κινητήριο δύναμη ... εκτός αν με τον όρο ΛΟΜΠΙ εννοείς κάτι άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Ο ένας δεν μπαίνει ... λέει γιατί τον ενοχλεί η εμπορευσιμότητα , ο άλλος δεν μπαίνει γιατί θέλει παιχνίδι ... ο τρίτος δεν μπαίνει γιατί δεν ξέρει να ''διαβάζει'' κέρδη σε έναν Ισολογισμό ... ε πως να ανέβουν οι ΜΟΝΤΕΣ σε μια τέτοια αγορά.

  Άρα δεν ανεβαίνουν (ή ανεβαίνουν πολύ λίγο,σχετικά με άλλες) ή πρέπει ο βασικός μέτοχος να φροντίσει να τα φτιάξει αυτά τα προβλήματα .... όπως έκαναν για παράδειγμα ο ΚΛΜ και ο ΣΠΡΙ προ ετών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Να άλλο παράδειγμα ... η ΔΟΜΙΚΗ δεν άξιζε να τρέξει μετά τη συμφωνία με τα ενεργειακά της?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. To βιβλιο παντως του Καρπαζωφ δεν το βρηκα πουθενα, ουτε στον Ελευθερουδακη.

  Βρηκα ομως επειτα απο κοπιαστικη αναζητηση, εκατονταδες τηλεφωνα σε βιβλιοθηκες και ιδρυματα, καποιον συγγενη του , τον Λουθηρανο Βενεδικτο Καρπαζωφ , διασημο κυνηγο μαγισσων, ο οποιος εκαψε πανω απο 20,000 απο δαυτες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. καλησπερα !
  αφιερωμενο ενα χαρουμενο ποιηματακι

  Μαύρ’ είν’ η νύκτα στα βουνά,
  στους βράχους πέφτει χιόνι.
  Μες στ’ άγρια, στα σκοτεινά,
  στες τραχιές πέτρες, στα στενά,
  ο κλέφτης ξεσπαθώνει.

  Στο δεξί χέρι το γυμνό
  βαστά αστροπελέκι.
  Παλάτι έχει το βουνό
  και σκέπασμα τον ουρανό,
  κ’ ελπίδα το τουφέκι.

  Φεύγουν οι τύραννοι χλωμοί
  το μαύρο του μαχαίρι·
  μ’ ιδρώτα βρέχει το ψωμί,
  ξέρει να ζήσει με τιμή,
  και να πεθάνει ξέρει.

  Τον κόσμ’ ο δόλος διοικεί
  κι η άδικ’ ειμαρμένη.
  Τα πλούτη έχουν οι κακοί,
  κι εδώ στους βράχους κατοικεί
  η αρετή κρυμμένη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Θοδωρή το φούσκωμα αυτών των εταιρειών που αναφέρεις έγινε σε bull market που αυξάνεις τη μόχλευσή σου, αυξάνονται οι αποτιμήσεις των ακινήτων σου κλπ κλπ. Δε θυμάμαι το 2000-2003 να υπάρχει καμία περίπτωση ΚΛΜ ή ΣΠΡΙ. Ακόμα και το καθαρόαιμο η ΜΠΕΛΑ κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου στο 1/20 της αποτίμησης που έχει τώρα... Η ΔΟΜΙΚ που λες είναι άλλη περίπτωση και αυτό γιατί ανήκει στην μοναδική κατηγορία μετοχών που υπάρχει η πιθανότητα να είναι trendy στην Ελλάδα και να μας σώσουν από το να γίνουμε Αργεντινή. Μόνο τα ενεργειακά stories έχουν κάποιες πιθανότητες να δώσουν κέρδη. Αλλιώς λιανικό εμπόριο, αυτοκίνητα, εταιρείες σχετικές με την οικοδομή, ακτοπλοικές, τράπεζες ακόμα ακόμα και οι τουριστικές θα αργήσουν πολύ να δουν φως, όπως και όλοι μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Όμως το 2000 - 2003 δεν είχαν εξαϋλωθεί οι αποτιμήσεις των περισσοτέρων εταιριών, μάλιστα θα έλεγα ότι ήταν πολύ φουσκωμένες, εγώ ούτε που παρακολουθούσα Ελληνικό χρηματιστήριο το θεωρούσα πανάκριβο.
  Σε αντίθεση με τώρα που έχουν πολλά περιθώρια πάμπολες εταιρίες.
  Εγώ δεν έχω δει τόσο φτηνές αποτιμήσεις στο παρελθόν ... εν τω μεταξύ υπάρχουν πολλά projects, που δεν ανακοινώνονται ...

  Για να σκεφτώ μια πονηρή περίπτωση ... ας πούμε το ΑΛΤΕΡ ... ξαφνικά θα κάνουν αύξηση 120 εκ ευρώ και η κεφαλαιοποίηση είναι 15 εκ ??
  έ τι θα πρέπει να σκεφτώ εγώ?
  Πόσο έχει ονομαστική αξία?

  Το 2010 θα είναι χρονιά μεγάλων κερδών, ειδικά στο μικρά ... όποιος και τώρα χάσει την ευκαιρία, επειδή κοιτάει αυτά που γράφουν περί Αργεντινής και τέτοια, τότε τι να πω .... θα πω ότι ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ , άλλωστε όλοι κάνουν λάθη.

  Τα Θεμελιώδη δεν τα βάζουμε σε πρώτη μοίρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Προς το παρόν αναμένουμε τα 11 - 14 της ΕΤΕ ... να είσαι καλά βρε swear ... και μετά περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι δικοί μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Μην μου πείτε πως το ΑΛΤΕΡ παει να κάνει αύξηση κεφαλαίου για να πάρει τα μετρητά των μικρών ... δηλαδή του free float του 10%.

  Καληνύχτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. "Ανακαλύψανε" όλοι οι ιστορικοί του αλμανάκ ότι σαν σήμερα το 1898 τέθηκε η Ελλάδα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, λόγω πτώχευσης. Το γράφει ένας κάπου και το αναπαράγουν όλοι, ως δήθεν λαβράκι. Καλά. -Είχε πτωχεύσει όμως από πιό πριν, έτσι δεν είναι μαλάκες ? Αλλά που να κάτσει κανένα κοπρόσκυλο να φτιάξει ένα άρθρο της προκοπής, επί του θέματος.

  Εντάξει. Κόντρα εγώ. Σαν σήμερα λοιπόν, το 1924 πέθανε ο Λένιν. Ο Βλαδίμηρος έλεγε ότι άμα θες να γαμήσεις ένα σύστημα, γάμα το νόμισμά του. Και βέβαια είχε δίκιο, ο σατανάς. Πάντα επίκαιρος ο Βλαντιμίρ.

  Άμα πάει κανείς στο μαυσωλείο Λένιν στη Μόσχα (έχω χρόνια να πάω), να του δώσετε πολλά φιλιά από τον Swear. Από τον Τσάρεβιτς να του πείτε, θα καταλάβει αυτός.

  Pay, καλή είναι κι η νύχτα, καλό είναι και το χιόνι πού και πού. Αν και δεν βλέπω τίποτα χιόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Το ALTER που λες για παράδειγμα είναι 270εκ δανειακές υποχρεώσεις. Με 120εκ ΑΜΚ θα έχει 150εκ δανειακές υποχρεώσεις, κεφαλαιοποίηση 135εκ μειωμένα έσοδα γιατί φαντάζομαι αντιλαμβάνεσαι πόσο θα πέσουν τα διαφημιστικά έσοδα φέτος. Αντίστοιχο παράδειγμα ήταν η ΜΙΓ που έκανε μία τεράστια αύξηση και όλοι έλεγαν πω πω θα γίνουμε πλούσιοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Ζαχαρία εξακολουθείς να σκέφτεσαι θεμελιωδώς ... εγώ σκέφτομαι χρηματιστηριακά.
  Έχουν οι κουρήδες 120 εκ να βάλουν? Αυτό με ενδιαφέρει εμένα ... αμ για πόσο δάνεια έχουν, λες να μην το ξέρω?

  FREE FLOAT 10%!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Δεν έχω ΑΛΤΕΡ για να μην παρεξηγηθώ ... αλλά για πες μου ... τι με χαλάει, εφόσον έχω χρόνο και διάθεση, να πάω στη συνέλευση να δω και να ακούσω από κοντά τι θα πουν?
  Όλα και κάποιον θα γνωρίσω ... που ξέρεις, καμιά φορά και στην έρημο βρίσκεις όαση.

  Άλλοι βάζουν διαγράμματα κάτω ... για να αντιληφθούν τι γίνεται ή τι μπορεί να γίνει. Εγώ λέω ψάχνε και ερεύνα ... γνώρισε κόσμο και άκουσε απόψεις ... ακόμη και τους λομπίστες.
  Στο τέλος οι αποφάσεις είναι πάντα δικές σου για το τι θα κάνεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. "Θα περίμενε κανείς ότι η πολυαναμενόμενη πτώση της αγοράς θα τους έκανε ευτυχείς, μιας και τους δίδεται (ή θα τους δοθεί) η μοναδική ευκαιρία εισόδου, πιθανώς δε ευκαιρία μιας ζωής".
  Αυτό φίλε Swear το προσυπογράφω με χέρια και με πόδια....Προσωπικά σκοπεύω σε είσοδο (περί το τέλος Φλεβάρη ?) και περιμένω να 4πλασιάσω τουλάχιστον έως το τέλος του 2012!!!!!
  Ευγενής φιλοδοξία ? Θα δείξει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Δε λέω καλά κάνεις και πας και τους γνωρίζεις αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι ότι λες ότι κάποιες από τις μικρές θα δώσουν μεγάλες αποδόσεις φέτος και εγώ σου λέω ότι αποκλείεται εκτός και αν είναι περιπτώσεις ΕΛΦΚ, άντε και ΔΟΜΙΚ (ενεργειακά). Να τρέξουν ΜΟΝΤΑ, ΑΣΚΟ, ΒΟΣΥΣ, ΜΙΝ, ΑΛΜΥ, ΒΙΟΚΑ, ΚΛΕΜ, ΕΛΚΑ, ΑΝΕΚ, ΜΙΝΟΑ, ΚΑΡΕΛ, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΤΚ, ΜΗΧΚ, ΟΤΕ, Τράπεζες, ΦΟΡΘ, ΣΙΔΕ κλπ κλπ μου φαίνεται εξαιρετικά απίθανο γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ γιατί να το έκαναν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. .Σαν σημερα....

  21-01-19.. γεννήθηκα. Χρόνια μου πολλά
  7 ψήφοι πρίν 11 ώρες
  karoto


  the best apo to ALMANAK

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Καλημέρα
  300 μετοχές έχει το μαγαζί ... εσύ κάθε χρόνο ψάχνεις τις 20 που θα τρέξουν περισσότερο ή άντε τις 10 που θα κάνουν αποδόσεις απο 50% ως και 100%.

  Γιατί η ΕΛΦΙΚΟ τι έχει? Εμένα αρχίζει και μου αρέσει ... λίγο πιο κάτω και αρχίζω να τη σκέφτομαι.

  Κάθε μια μετοχή που γράφεις είναι και από μια ιστορία ... δεν μπορώ να τις αντιμετωπίσω ομαδοποιημένες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις ... αλλά δεν είναι έτσι και δεν μπορώ να σου αλλάξω άποψη. Ίσως φταίει ότι εσύ έχεις γνωρίσει το Χρηματιστήριο την τελευταία δεκαετία, όπου μεγάλο ρόλο έπαιζαν οι Ισολογισμοί και τα θεμελιώδη, ενώ εγώ έχω και μια εικόνα της δεκαετίας 1990-2000.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Επίσης συμφωνώ γιαυτό που έχεις γράψει για το λιανεμπόριο ... ενώ θα έλεγα πως καλό είναι να αρχίζεις να ψάχνεις βιομηχανικές εταιρίες, καθώς νομίζω πως αυτές θα είναι οι εταιρίες που θα ευνοηθούν στο νέο περιβάλλον.
  Έτσι νομίζω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Γεια σου Κικου με τα .....λογισμικα σου!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Μας μοστράρανε χτες οι αστοιχείωτοι του καζαμία/αλμανάκ την επέτειο της πτώχευσης του 1898. Παντού, όπου και να ‘μπαινες, για την επέτειο γράφανε οι αλμανάκηδες της πλάκας. Κι ανάθεμα κι αν ξέρανε για τί πράγμα γράφανε. Τους γυάλισε η ημερομηνία και την κοτσάρανε παντού, για να πιάσουμε εμείς οι μαλάκες το υπονοούμενο.

  Και δεν βρέθηκε σήμερα ένας κερατάς, μα ούτε ένας από δαύτους, να θυμηθεί πως τούτο δώ το κράτος, αυτό που το βλαστημάνε τώρα όλοι οι ξενόδουλοι αβανταδόροι των παγκοσμίων μαστρωπών, ιδρύθηκε σαν σήμερα, πριν από εκατόν ογδόντα χρόνια ακριβώς, με το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας (Λονδίνο, 22/1-3/2 1830) . Εκατόν ογδόντα χρόνια, στρογγυλός αριθμός μάλιστα, αλλά εμείς προτιμάμε την πτώχευση, που είναι και του συρμού.

  Ηττοπαθείς. Ραγιάδες. Οσφυοκάμπτες, πρόθυμοι να παίξουν το παιχνίδι των λεγεωνάριων της κομπίνας και των διεθνών τυχοδιωκτών.

  Kαι κυρίως, με επιλεκτική "μνήμη".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Τα γενέθλια του Καρότου όμως τα ήξερες, χεχε.

  Πριν μόλις εκατόν ογδόντα χρόνια, τότε που εμείς ήμασταν δούλοι, επαρχία οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως έβλεπες το χάρτη, κάτω-αριστερά, όλοι αυτοί ήταν αυτοκράτορες, κύριοι της υφηλίου, κομμένης σε κομμάτια από τους ίδιους. -Τώρα, ποιός έχει πτωτικό διάγραμμα, εμείς ή αυτοί ; Ας μας πουν οι διαγραμματιστές της ιστορίας.

  Εγγλέζοι. Πρώην Κοσμοκράτορες. Σήμερα βασιλιάδες του trading. –Πώς πάει η εκτύπωση χαρτονομίσματος ; -Όλα καλά ; Πήρανε φωτιά οι μηχανές ή ακόμη ; Πάρτην κάτω τη λίρα. Συνεχίστε έτσι παιδιά, μόνο το νού σας στην πυρασφάλεια. Γερμανοί. Πρώην Αυτοκράτορες κι αυτοί. Επίδοξοι Μεγαλέξανδροι. –Πώς πήγε η εκδρομούλα στο Στάλινγκραντ ; Ο πρώτος προμηθευτής μας σε βαυαρούς καθυστερημένους βασιλιάδες και τιποτένιους αυλοκόλακες. Αυτούς πάλι τους είχαν με το λουρί οι υπόλοιποι τέσσερις νταβάδες της παρέας και τώρα που τους το έβγαλαν, γυρεύουνε και τα ρέστα. Επειδή το κακό σκυλί, άμα τ’ αφήσεις πολύ καιρό στην αλυσίδα αγριεύει. Ειδικά εάν έχει δυναμώσει στο ενδιάμεσο. Αμερικάνοι. Αυτοί πια κι αν είναι ξοφλημένοι. Το ογδόντα τοις εκατό των ομολόγων τους, σε κινέζικα χέρια. Ψάχνω να βρω ποιός ανησυχεί περισσότεροι, αυτοί ή οι Κινέζοι ; Μάλλον οι Κινέζοι.

  Όλοι αυτοί είναι σε πτώση. Όλοι αυτοί έχουν αποστερηθεί των προνομίων που κάποτε απένειμαν εις αλλήλους. Ξύπνησαν κι οι αραπάδες, βλέπεις. Όλοι αυτοί βλέπουν τον πλούτο να μεταφέρεται ανατολικά. Όλοι αυτοί έχουν αϋπνίες, άλλος λιγότερες, άλλος περισσότερες.

  Εκατόν ογδόντα χρόνια ιστορίας Ελληνικού Κράτους. -Ελεύθερου ; Ναι, ελεύθερου ή τουλάχιστον όσο ελεύθερου γίνεται σ’ αυτόν εδώ τον ντουνιά. Χρεοκοπημένου, επίσης. Καλά, δεν είμαστε δα και μόνοι μας στον διεθνή Τειρεσία. Εξάλλου, όλο και κάτι θ’ αρπάξουν τα σκυλιά, έτσι δεν είναι ; Δεν είμαστε κι η έρημος Γκόμπι.

  «Ο Καπιταλισμός είναι το καλύτερο σύστημα, αρκεί να μην μας χρωστάνε». –Ποιός το ‘χε πει, να δεις ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. ετυχε να παρακολουθησω το χαρτακι (το λογισμικο ντε) χθες και σημερα, ο τζιρος του μου φαινεται μουφα, ο ενας στον αλλον πουλαει να γινεται τζιρος προς αγραν πελατειας, αυτο βεβαια δεν ειναι κακο αρκει να ξερεις που πηγαινει το παιχνιδι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. περιμενω και τον χαι για τα χαμηλα της γουολ, να ξερω που να κλεισω τα σορτ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. Καλησπέρα γκουρούδες!

  ρε blues αυτά τα TZA πότε
  τα κλείνουμε;

  τα είχα ανοίξει νωρίς ο μ#@$%κας
  και τον πίνω ακόμα!

  Βγήκε και ο manta και μας
  τα λέει ολίγον απαισιόδοξα.

  Εγώ πάντως για Ελλάδα έχω πάρει
  θέση στο σενάριο που λέει
  ανοδική αντιδρασούλα από εβδομάδα.
  50 cents και μην τον είδατε τον ΠΑΝΑΗ!

  Α να μην ξεχάσω...
  βρέ swear κανά νέο
  από τα παιδιά έχεις;

  ειδικά από τον έναν
  τον τρισμέγιστο, τον τιτανοτεράστιο!
  δεν πιστεύω να έχεις κρυφή πληροφόρηση
  και να μην την μοιράζεσαι μαζί μας!

  Αυτά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. συναγωνιστη κουρσαρε κινσορ, αν προσεξες η μικρη κεφαλαιοποιηση στη γουολ ανεβηκε και με το γυρισμα δεν επεσε αρκουντως, αν γινει συνηθεια η πτωση στη γουολ θα φανε την καρπαζια τους και θα δεις καλο κερδος... δες και την dpk, σορταρει ευρωπη-ιαπωνια, αξιζει...

  μην ξεχασω να καλωσορισω το ΜΥΑΛΟ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. swear
  τωρα που ακομα και οι ξενες τραπεζες δινουν την ΕΤΕ 14 και 12
  μηπως να το ξανασκεφτεις γιατι ειναι γνωστοι χασογκοληδες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. το πρόσεξα Blues δυστυχώς!

  Ευρώπη - Ιαπωνία να το συζητήσουμε
  για λίγο.

  Αλλά Κίνα (FXI) και Ινδία (EPI)
  είμαι ταύρος μακροπρόθεσμα!

  Τι;
  ήρθε το ΜΥΑΛΟ;
  φεύγω γιατί με απειλεί
  με μηνύσεις...

  ένας δικηγόρος βρε παιδιααααά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. εχω κατι περιεργες ιδεες οτι οι αγορες θα παψουν να κινουνται σε μια κατευθυνση ολες μαζι, σε αυτη την περιπτωση σορταρεις εκει που θελεις, θα προτιμουσα βεβαια να μην υπηρχε η ιαπωνια στο dpk, τους ναζι εχω καημο να σορταρω, μονους τους κοντρα σε ολους, ακομα και στον σπαρατακα... ουουχαχαχαχαχαχαχα... (σατανικο γελιο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή