Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Σκόρδα και Βαρβάτες Αχελώνες

Στο βιβλίο του "Η απάτη του ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων της Μονόπολυ", ο συγγραφέας Ralph Anspach καταπιάνεται με την άγνωστη προϊστορία του δημοφιλούς επιτραπέζιου παιχνιδιού, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίον τα εδώ εικονιζόμενα αδέλφια Πάρκερ (απ' τους οποίους ο εκ δεξιών δείχνει για ενωμοτάρχης της παλιάς χωροφυλακής) έκλεψαν την αρχική ιδέα από την αυθεντική εφευρέτρια Ελίζαμπεθ Μάτζι Φίλιπς, κατοχυρώνοντάς την το 1930 ως δική τους, για να κονομήσουν εν συνεχεία τα κέρατά τους. Μπορεί να μιλάμε απλώς για ένα παιχνίδι, αλλά η υπόθεση έχει σκοτεινό παρασκήνιο, δολοπλοκία, εξαπάτηση, μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες και πάρα πολλά λεφτά (αληθινά, όχι monopoly), στοιχεία που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την ιστορία της γέννησης αυτής της καπιταλιστικής μινιατούρας.

Το παιχνίδι έχει μια θεμελιώδη σταθερά : Οι παίκτες χρεωκοπούν, η Τράπεζα ποτέ, ακόμη κι αν εξαντληθούν τα διαθέσιμα χαρτονομίσματα. Ο κανονισμός προβλέπει ότι η Τράπεζα μπορεί να εκδώσει όσα χρήματα χρειάζεται, με τη μορφή υποσχέσεων πληρωμής, γραμμένων σε κοινό χαρτί. Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά. Εάν η δυνατότητα πληρωμών εκ μέρους της τραπέζης ήταν πεπερασμένη, έως δηλαδή το όριο των διαθεσίμων χαρτονομισμάτων, τότε, από ένα σημείο και κατόπιν, το παίγνιο θα έπαιρνε άσχημη τροπή και θα έληγε άδοξα, εν μέσω γενικών διαμαρτυριών. Γι αυτό ακριβώς, ο εφευρέτης όρισε τη σταθερά της απεριόριστης δυνατότητας έκδοσης χρήματος εκ μέρους της Τράπεζας, διότι εάν κατέρρεε και αυτή η πίστη, τότε αντίο παιχνίδι.

Η πίστη είναι που βαστάει το σύστημα. Για να την ενισχύεις, πρέπει κάθε φορά να ξορκίζεις το κακό, έστω και με τις λέξεις. Τα ξόρκια, στην πραγματικότητα, είναι εργαλείο οικονομικής πολιτικής. Ας πούμε, τα παλιά τα χρόνια, μέχρι δηλαδή τις αρχές του εικοστού αιώνα, προκειμένου να περιγραφεί το εκάστοτε ταρακούνημα των οικονομιών, χρησιμοποιείτο κατά κόρον ο όρος «crisis». Από κάποιο όμως σημείο και μετά, η λέξη αυτή δεν άρεσε. Και δεν άρεσε, όχι μόνον διότι αναπόφευκτα δημιουργούσε δυσάρεστους συνειρμούς βάσει της ήδη μέχρι τότε οικονομικής εμπειρίας, αλλά επιπλέον επειδή ο Μαρξ είχε καταφύγει στον όρο αυτό, προκειμένου να περιγράψει δυσοίωνα την «κρίση του καπιταλισμού», ούτως ώστε η συνέχιση της χρήσης του ισοδυναμούσε με έμμεση παραδοχή της δικαίωσης του Καρόλου. Το πράγμα παράγινε το 1920, οπότε ήρθε το μεγαλύτερο ξεφούσκωμα όλων των εποχών, με 18% αποπληθωρισμό, 40% πτώση τιμών λιανικής, τριπλασιασμό της ανεργίας μέσα σ’ ένα χρόνο και τον Dow, μέχρι τον Αύγουστο του ’21 (οπότε τέλειωσε η κρίση), να έχει φάει ένα -47% στο κεφάλι. Οι Αμερικάνοι συνηθίζουν μέχρι σήμερα ν’ αποσιωπούν την κρίση του 1920-21, καθώς αποτελεί τέλειο δείγμα ανικανότητας της κυβέρνησης Χάρντινγκ και της FED, που βέβαια δεν θέλουν να θυμούνται. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, φρόντισαν τότε να εξαλείψουν τη λέξη «κρίση» από το χρηματοοικονομικό λεξικό.

Στύψανε λοιπόν τα μυαλά τους οι τεράστιοι γκουρούδες της οικονομίας, ξεσκόνισαν και τα λεξικά τους και τελικά κατέληξαν στη χρήση του όρου «ύφεση», προκειμένου να περιγράφουν εφεξής την εκάστοτε συστημική αναταραχή. Εάν το καλοσκεφτεί κανείς, θα συμφωνήσει ότι με αντικειμενικά κριτήρια ο όρος «ύφεση» είναι σχετικά ήπιος. –Τι σημαίνει δηλαδή ύφεση ; Κατ’ ουσίαν, τίποτε το ιδιαίτερο. Σημαίνει ίσως ένα προσωρινό ζόρι, μια μάλλον πρόσκαιρη δυσπραγία, αφήνοντας ταυτόχρονα να υπονοείται η επερχόμενη ανάκαμψη. Οι γκουρούδες λοιπόν, ήταν πολύ χαρούμενοι που είχαν σκαρφιστεί τέτοια πονηρή κι ελπιδοφόρα λεξούλα για να μακιγιάρουν τους μώλωπες από τις εκάστοτε σφαλιάρες της οικονομίας και το πράγμα πήγαινε ρολόϊ, μέχρι το 1929. Τότε ακριβώς ήταν που αχρηστεύτηκε και αυτός ο νέος όρος, αφού έκτοτε σήμαινε τον πρόαγγελο της καταστροφής, της βίαιης κατάρρευσης του οικονομικού οικοδομήματος,

Μόλις λοιπόν κάηκε και ο όρος «depression», σαν το τσιγαρόχαρτο, μαζεύονται ξανά οι γκουρούδες, να επινοήσουν άλλο όνομα, φρέσκο. Το σκέπτονται από δω, το σκέπτονται από κει και στο τέλος κάποιος εμπνευσμένος το βρήκε :-«Recession» θα τη λέμε στο εξής τη δουλειά. Σωστός, του λένε οι άλλοι γκουρουδαίοι. –Πού το σκέφτηκες, ρε άτιμε ; Τους εξηγεί ο γκουρού. Κύριοι, η λέξη «recession», είναι μια όμορφη λέξη, κατά βάση. Λέγοντας ότι η οικονομία είναι σε recession, υπονοούμε ότι κάνει τώρα λίγο πίσω, παίζει άμυνα που λένε, ανασυντάσσεται, μέχρι να πάρει δυνάμεις και να αντεπιτεθεί. Φοβερό, εύγε γκουρού, κατοχυρώνεται ο όρος «recession», πάει και τελείωσε. Έκτοτε, έχουμε μείνει στο recession. Οι αγγλοσάξονες δηλαδή, διότι εμείς εδώ, ως καθυστερημένοι, είμαστε ακόμη στην προηγούμενη βερσιόν, στην ύφεση. Δεν έχει σημασία. Έτσι κι αλλιώς, δεν θέλει και πολύ για να συνδυαστεί κι ο τρέχων ξενικός όρος με κάτι πολύ-πολύ άσχημο και να καταλήξει κι αυτός ταμπού. Να σκέπτεται δηλαδή ο άλλος τη «recession του 2007-2011» (που λέει ο λόγος) και να του σηκώνεται η τρίχα. Και πάλι όμως, όλο και κάποιος νέος όρος θα επινοηθεί, μια λεξούλα καθησυχαστική, που να ξορκίζει τη συμφορά και να εμπεριέχει επίφαση ελπίδας κι αισιοδοξίας για το μέλλον.

Αυτοί όλοι οι εξορκιστικοί χαμαιλεοντισμοί σκοπούν στη διατήρηση της πίστης στην αέναη κυκλικότητα των αγορών. Την αποτυπωμένη πλέον στο dna του μοντέρνου ανθρώπου εμπιστοσύνη στο σύστημα και στη δυνατότητά του να αυτοθεραπεύεται, ό,τι κι αν του συμβεί, όσο σοβαρό κι αν είναι αυτό. Την πεποίθηση ότι οι αγορές δεν πεθαίνουν ποτέ. Την βεβαιότητα ότι κάθε ύφεσης έπεται η ανάκαμψη και τ’ αντίστροφο, ούτως ώστε κάθε οικονομική αναταραχή να αντιμετωπίζεται σχεδόν μοιρολατρικά, ως οργανική όψη του ίδιου του συστήματος. Πεντακόσια ολόκληρα χρόνια επιβίωσης του καπιταλισμού, είναι αρκετά, ώστε να έχουν παγιώσει την ακράδαντη πεποίθηση ότι έπονται άλλα τόσα ή τέλος πάντων κάμποσα ακόμη και πάντως τόσα, ώστε το πιθανό τέλος του να βρίσκεται ακόμη σε απόσταση ασφαλείας από το τέλος της δικής μας σύντομης ζωής. Όλοι γνωρίζουν πιά ότι μια στις τόσες έρχεται ένας δυνατός σεισμός, που ταρακουνάει το οικοδόμημα, ενίοτε δε το ραγίζει κιόλας, αλλά τελικά ποτέ δεν καταφέρνει να το σωριάσει χάμω σε ερείπια.

Αυτή η πίστη δικαιώνεται διαρκώς, για αιώνες τώρα. Όχι ότι δεν κλονίζεται παροδικά, κάθε άλλο. Κλονίζεται και συγκλονίζεται, κάθε φορά που έρχεται ο σεισμός που λέγαμε. Την ώρα εκείνη του σεισμού, τίθεται πάντα σε αμφισβήτηση η δομική αντοχή του κτίσματος. -Θ’ αντέξει και πάλι το ρημάδι ή μήπως ήρθε πιά η ώρα του να καταρρεύσει ; Είναι και ταλαιπωρημένο βλέπεις, δεν θέλει και πολύ να γίνει κεραμιδαριό. Αλλά βέβαια, στο τέλος –μέχρι τώρα δηλαδή- πάντα τη σκαπουλάρει το νεοκλασσικό και με ορισμένες επισκευές γίνεται κάθε φορά σαν καινούργιο ή τουλάχιστον δείχνει σαν τέτοιο. Και πάει λέγοντας.

Είναι βασικό ένστικτο αυτό, ν’ αναζητεί ο άνθρωπος ένα στήριγμα, να ψάχνει σώνει και καλά να διακρίνει μια φωτεινή αχτίνα, μέσα στο σκοτάδι. Κάποιες φορές, όταν η πραγματιστική εκτίμηση της κατάστασης δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας, ενεργοποιούνται φανταστικές έως και υπερφυσικές ενισχύσεις. Κλασσικό –αν και ακραίο- παράδειγμα, η πεποίθηση ότι θα ΄ρθει η ώρα που θα σηκωθεί από την κρύπτη του ο Άγιος Ιωάννης ο Βατάτζης, ο Ελεήμων (αυτός είναι ο Εξαδάκτυλος, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, όχι ο Παλαιολόγος που νομίζουν πολλοί), θα ξεμαρμαρωθεί και θα κυνηγήσει τους Τουρκαλάδες ίσαμε την Κόκκινη Μηλιά και θα μας ξανακάνει αυτοκρατορία. Λέξεις κλειδιά : «Μαρμαρωμένος», όρα «υπερφυσική ισχύς», αλλά και «Βασιλιάς», δηλαδή στρατηλάτης.

Συνήθως όμως, η ελπίδα είναι προϊόν κοινής λογικής. Βασιζόμενος, για παράδειγμα, στην παραδοχή ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης οφείλεται πρωτίστως στη σιωπηρή υποστήριξη ολόκληρης της Ευρώπης από τη Γερμανία και κατά συνέπεια δεν νοείται η άφεση ενός κράτους εντελώς αβοήθητου, συμπεραίνει κανείς ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα κατέλθει επί σκηνής ο από μηχανής θεός, προκειμένου να διασώσει την ελληνική οικονομία, με κάποιον αναπάντεχο τρόπο. Εδώ, οι ελπιδοφόρες λέξεις-κλειδιά είναι «Ευρωζώνη», που υποδηλώνει αλληλεγγύη και «Γερμανία», ο σωτήρας της τελευταίας στιγμής.

Βέβαια, ο σκεπτικιστής θα αντιτείνει, εύλογα, ότι όλα τα συστήματα κάποτε καταρρέουν, ειδικά εάν έχουν κοπωθεί υπερβολικά, με τρανότερο το παράδειγμα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ότι κάποτε, ίσως από αυτήν εδώ τη στιγμή, η Γερμανία θα πάψει να υποστηρίζει τις υπόλοιπες εταίρους, καθόσον μάλιστα έχει και ισχυρά ιστορικά κίνητρα να τις αφήσει να βελάξουν. Και φυσικά, ότι δεν υπάρχουν μαρμαρωμένοι βασιλιάδες, αλλά κι αν υπήρχαν ακόμη, είναι αμφίβολο εάν θα είχαν την ελαχίστη διάθεση να εξέλθουν της κρύπτης τους, με όλ’ αυτά που βλέπουν τα μάτια τους.

Επί της ουσίας, ο μεγάλος φόβος του ανθρώπου είναι μην τυχόν κι από σατανικό καπρίτσιο της τύχης κάθεται ακριβώς πάνω στο κωλοδάχτυλο που λέγεται "τέλος εποχής". Να είσαι ας πούμε μπάτσος, σ’ έναν επαρχιακό σταθμό χωροφυλακής, κάπου όξω απ’ το Ροστόκ, να σου περονιάζει τα κόκαλα η υγρασία της Βαλτικής και να βλέπεις άνθρωπο κάθε τρείς μέρες. Να βάζεις γερό μέσο στο Πολίτμπιρό, μπας και μετατεθείς στο Βερολίνο, να δεις δηλαδή και τη γκόμενά σου, που τώρα πιά μπορεί να είναι και κανενός αλλουνού γκόμενα. Με χίλια παρακάλια, στο τέλος να τα καταφέρνεις και να σου ΄ρχεται η πολυπόθητη μετάθεση. Να παρουσιάζεσαι χαρούμενος στη νέα σου υπηρεσία, φρουρός στην πύλη του Βραδεμβούργου, ένα παγωμένο πρωϊνό της 8ης Νοέμβρη του 1989. Την επόμενη μέρα, να σου λένε, «φίλε, από σήμερα τέρμα το Τείχος, γυρίζεις πίσω, δεν θα σε χρειαστούμε άλλο εδώ. Auf Wiedersehen».

Ατυχία, δεν αντιλέγω. Συμβαίνουν τέτοια πράγματα, ακριβώς πάνω στα ιστορικά μεταίχμια, αλλά κανείς δεν μπορεί να σε προειδοποιήσει για την επερχόμενη κατάρρευση ενός συστήματος, για τον απλούστατο λόγο ότι ούτε καν το ίδιο το σύστημα γνωρίζει εάν έρχεται ή όχι ακόμη το τέλος του . Έτσι, το μόνο που απομένει τελικά, είναι να διατηρείς την πίστη, που λέγαμε παραπάνω, ότι δηλαδή όλα βαίνουν υπό έλεγχο, ότι η τράπεζα θα κόψει κι άλλο χρήμα εάν χρειαστεί, ότι η αγορά κάνει απλώς κύκλους, ότι η ύφεση –με οποιοδήποτε όνομα- είναι, ως συνήθως, προσωρινή, ότι οι κινούντες τα νήματα γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν κι ότι εν τέλει θα σε σώσουν, όπως και να ΄χει το πράγμα, αλλά ακόμη βρε αδελφέ κι αν δεν γίνει τίποτε απ’ τα παραπάνω, όλο και κάποιος πετρωμένος βασιλιάς θα ζωντανέψει, σε τελική ανάλυση. Οπότε, πάλι δικά μας θα ‘ναι.

122 σχόλια:

 1. είσαι Θεός!

  και μονόπολυ
  και κρίση δεκαετίας του '20!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γενικά το να είσαι ο τελευταίος (πχ φρουρός της πύλης του Βραδεμβούργου) έχει "δαιμονοποιηθεί"...σημαίνει θα σου συμβεί κάτι κακό...ας πούμε ο τελευταίος των Μοικανών...ο τελευταίος παίρνει τον Πούλο...Όμως συχνά ο τελευταίος έχει περισσότερες από μία επιλογές...Διαβάστε κι αυτό:

  *ΤΟ ΒΑΖΟ ΜΕ ΤΗ ΒΑΖΕΛΙΝΗ*

  Ο Τζο, ένας αθλητικός τύπος, ήθελε από καιρό να πάρει ένα μοτοσακό. Όσπου
  μια μέρα η τύχη τον βοηθά και πέφτει πάνω σε ένα ξεπούλημα. Μια Harley
  πουλιώταν σε τιμή ευκαιρίας. Το μηχανάκι, αν και ήταν 10 χρονών, φαινόταν
  πιο καλό κι από καινούργιο. Άστραφτε από γυαλάδα σαν να είχε μόλις βγει
  από το εργοστάσιο. Τ' αγόρασε αμέσως. Δεν παρέλειψε όμως να ρωτήσει τον
  πωλητή πως κατάφεραν να το κρατήσουν σε τόσο καλή κατάσταση ύστερα από δέκα
  χρόνια.
  "Κοίτα", του λέει ο πωλητής, "είναι πολύ απλό. "Όταν το μοτοσακό το έχεις
  έξω και πρόκειται να βρέξει άλειβε τα μέρη χρωμίου με βαζελίνη, για να τα
  προστατέψεις από τη βροχή." Μάλιστα του έδωσε ένα βαζάκι με βαζελίνη.
  Εκείνο το ίδιο βράδυ η Σάντρα, φιλενάδα του Τζό, τον συνάντησε για να πάνε
  μαζί στο σπίτι της και να τον γνωρίσει στους γονείς της. Φυσικά πήγαν εκεί
  καβάλα στο μηχανάκι του. Την ώρα που προχωρούσαν να μπουν στο σπίτι, η
  Σάντρα σταματά και του λέει:
  "Πρέπει να σου πω κάτι για την οικογένειά μου. Στο τραπέζι, στην ώρα του
  φαγητού δεν μιλάμε καθόλου. Στην πραγματικότητα ο πρώτος που θ' ανοίξει το
  στόμα του και πει το παραμικρό πρέπει να πλύνει τα πιάτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Κανένα πρόβλημα" της λέει και προχωρούν στην είσοδο.
  Μόλις μπαίνουν, ο Τζό μένει εμβρόντητος. Εκεί μπροστά τους, στη μέση της
  σάλας, είναι μια μεγάλη στίβα από άπλυτα πιάτα. Πιο πέρα, στο διάδρομο άλλα
  πιάτα στιβαγμένα στα σκαλοπάτια. Στην κουζίνα ακόμη μια πελώρια στίβα. Όπου
  κι αν κυτάξει σωροί από βρώμικα πιάτα.
  Κάποτε κάθησαν στο τραπέζι να φάνε και πράγματι δεν ακούγεται κιχ. Καθώς
  περνούσε η ώρα ο Τζό αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Γέρνει
  λοιπόν προς την Σάντρα και τη φιλάει. Κανένας δεν βγάζει μιλιά. Συνεχίζει
  λοιπόν να της πασπατεύει τα βυζιά. Μιλιά!!
  Οπότε σηκώνεται απάνω, την βουτάει, τη γυμνώνει σχίζοντας τα ρούχα της, τη
  ρίχνει πάνω στο τραπέζι και εκεί μπροστά στους γονείς της την κανονίζει.
  Η κοπέλα του είναι αλαφιασμένη, ο πατέρας εμφανώς έχει αλλάξει χρώματα και η
  μάνα κυριολεκτικά αναστατωμένη και τρομαγμένη, αλλά κανένας δεν βγάζει λέξη.
  Ο νεαρός κυτάει την μάνα, την βρίσκει νά έχει μια κορμάρα ελκυστική, κι όπως
  είχε πάρει φόρα την βουτάει την διπλώνει πάνω στο τραπέζι και δίχνει την
  εκτίμηση του στη θηλικότητά της με πολλούς τρόπους.
  Τώρα η κοπέλα του γίνεται έξω φρενών, ο πατέρας βράζει στο ζουμί του, αλλά
  ακόμη και σ' αυτό το σημείο δεν βγάζουν τσιμουδιά.
  Όπου ξαφνικά ακούγεται μια εκκωφαντική βροντή και αμέσως ακολουθεί βροχή.
  Ο Τζο θυμάται το μηχανάκι του κι αμέσως τραβάει από την τσέπη του το βάζο με
  τη ΒΑΖΕΛΙΝΗ.
  Μόλις το βλέπει ο πατέρας πετάγεται φωνάζοντας:
  *"Σταμάτα, γαμώτο... Θα τα πλύνω εγώ τα κωλοπιάτα!!"*

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. και EDC πήραμε
  και η Παναγιά μαζί μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπέρα...
  Νά γκουρουδίσω λίγο ἀποσπασματικά...

  α) Ἡ καλύτερη ἐφεδρεία τοῦ καπιταλισμοῦ στήν ἐποχή μας εἷναι τό περιεχόμενο τοῦ κεφαλιοῦ τοῦ μικροαστοῦ, πού σέ καλύτερες γιά τόν καπιταλισμό ἐποχές ἧταν ἰσχυρό στήριγμά του, ἀπεχθές προϊόν τό ὁποῖο ὁ ἴδιος ὁ καπιταλισμός-φιλελευθερισμός παρήγαγε. Ἡ δυναμική τῆς ἐφεδρείας αὐτῆς τώρα ἔχει ξεφτίσει καί δέν ξέρω κατά πόσο καί γιά πόσο θά εἶναι ἀρκετή.

  Μιά καλή γεύση μικροαστίλας δίνει ὁ μεγάλος Μπουνιουέλ στήν "Κρυφή Γοητεία τῆς μπουρζουαζίας"

  β) Εὐρώπη--Γερμανία -σωτήρας; Ἡ Εὐρώπη ἄν δέν ἀλλάξει μυαλά εἶναι τελειωμένη ὑπόθεση ἐντός τῶν προσεχῶν ἐτῶν. Γκαραντί. Δέν τῆς ἔφθαναν ὅλα τά προβληματικά πού ἔχει ἀπό γεννησιμιοῦ της, νά δεῖτε τώρα πώς θά γλυκοκυτάζει τήν Ρωσία ( τήν μόνη της ἐλπίδα), μετά καί τίς προχθεσινές ἐκλογές στήν Οὐκρανία...χεχεχε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ωρέ γκουρούδες βλέπετε
  τι γίνεται στην Αμερική αυτή την ώρα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν μας ενδιαφέρει αυτή η άνοδος. Είναι πλαστή. Εμείς θέλουμε γνήσια άνοδο. Άνοδο veritable.

  "-Πώς θα τις ξεχωρίσω ?"

  Καλή ερώτηση. Μ΄αρέσουν οι καλές ερωτήσεις. Θα πας στον Γκουρού Κώτσο Α. και θα τον αρωτήξεις :

  "-Κώτσο μ' (Α.) να μπώ ?"

  Εάν ο Κώτσος Α. αποκριθεί "Μπέεεεεε", τότε η άνοδος ειναι γνήσια. Σ΄αυτήν την περίπτωση μπαίνουμε με το 10% του κεφαλαίου μας.
  Εάν ο Κώτσος Α. αποκριθεί "Η μαρίδα κατέβηκε στην αγορά" κλπ, τότε πουλάμε σπίτια, πουλάμε αμάξια, πουλάμε ρολόγια, λίρες βολφραμίου και λοιπά τιμαλφή και μπαίνουμε με 100% του κεφαλαίου μας συν τα υπόλοιπα που λέγαμε, συν μάρτζιν, συν τα κέρατά μας τα τράγια, παίρνουμε μια πλαστή άνοδο της τάξης του 100% και τότε βγαίνουμε από την πλαστή άνοδο, διότι θ΄ακολουθήσει αληθινή πτώση.

  Ζάρα, το όλο έργο φθίνει. Είναι η δύση του καπιταλισμού. Το σύστημα αυτό μοιάζει με το πετρέλαιο, στο εξής : -Όλοι ξέρουν ότι σύντομα τα αποθέματα τελειώνουν, ωστόσο όλοι συνεχίζουν να εξαρτώνται απ' αυτό. Δεν ισχυρίζομαι αναβίωση του υπαρκτού σοσιαλισμού, όχι. Άλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση, που θ' ανοίξουμε εν καιρώ, ζωή να 'χουμε.

  Hippy, παραμύθια του είπαν του τύπου με τη Harley. Δεν γίνεται έτσι η δουλειά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. και να πω οτι δεν τα λεγαν οι γραμμουλες; τα λεγαν οι καψερες, αλλα εσεις εκει, πτωση και μονο πτωση, κολλημενοι, ασε που τα λεγανε και οι ηλεκτρολογοι, ολα με καθε λεπτομερεια... αμ και κεινος ο χαι; και κεινος τα ιδια, αλλα που εσεις; μηπως ακουτε και κανεναν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. κολλημενοι ειναι ή κολημμενοι; ακουω γνωμες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Γειά σας παιδιά, γίνεται ο ΧΑΜΟΣ σήμερα, μόλις γύρισε πάλι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. γειά σου ρε blues
  πάλι τους τα πήρες!

  είχες έμπνευση μπράβο!

  κάτι τσιμπάω και εγώ -)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μετά από εκατοντάδες χιλιάδες email που λαμβάνω καθημερινώς στο
  megalimitarola@playboy.gr
  απορώ που βρέθηκαν τόσοι επενδυτές στην Ελλάδα.

  Ένας πριν απο λίγο μου έστειλε το εξής:

  Κύριε Τάκη Μορφονιέ είστε το πρότυπο μου. Απορώ πως καταφέρνετε και τα προλαβαίνετε όλα. Μπασκετάκια, βουτίτσες στη θάλασσα, ενώ παράλληλα έχετε το άγρυπνο βλέμμα σας πάνω απο τις αγορές.
  Ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η χαρτάρα που επικαλείστε, αν και έχω αρχίσει να υποψιάζομαι και γιατί μιλάτε διαρκώς για έναν χάρταρο. Μήπως δεν πρέπει να κοιτάμε άλλα χαρτιά?
  Επίσης ήθελα να μάθω πως ξέρατε σήμερα ότι θα πάμε πολύυυυυυυ πάνω όπως γράψατε το πρωί πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και πως τα καταφέρνετε να έχετε τόσα χρήματα για να συγκεντρώνετε το free float 10 εταιριών όπως μας είπατε.

  Με εκτίμηση Σήφης Αφραγκάκης


  Απαντώ
  Κύριε Αφραγκάκη
  Ο χάρταρος είναι ένας και τα λεφτά monopoly είναι πολλά. Αν αγοράσεις 20 monopoly και πάρεις μπόλικο margin monopoly, όχι 20 εταιρίες θα αγοράσεις, αλλά όλο το Χρηματιστήριο.
  Το χάρταρο δεν μπορείτε να τον μάθετε. Όταν θα έρθει η στιγμή να τον μάθετε, δεν θα τολμάτε να τον ακουμπήσετε και όταν αποφασίσετε ότι πρέπει να τον ακουμπήσετε θα σας τον ακουμπήσω.
  Νομίζω πως είναι σαφής είναι και αυτή η απάντηση.
  Επικαλούμαι διαρκώς έναν χάρταρο γιατί είναι έτοιμος. Οι άλλοι 9 μαζεύονται. Όταν θα είναι και αυτοί έτοιμοι, τότε θα μιλάω αντί για έναν χάρταρο για πολλούς ΧΑΡΤΑΡΟΥΣ. Μην ξεχάσετε να πετάξετε και ΧΑΡΤΑΕΤΟ την Καθαρή Δευτέρα , με τόση χαρτάρα.
  Επίσης και εγώ απορώ με τον εαυτό μου. Πότε τα προλαβαίνω όλα?
  Μπασκετάκια, βουτίτσες στη θάλασσα , φραπογαλιές, αραλίκι, βολτίτσες και παράλληλα μαζέματα των χαρτάρων , ενώ ελαφρώς γκουρουδίζω στο διαδίκτυο,
  Που ήξερα για το σημερινό και σας το ανάφερα πρωί πρωί?
  Το είδα στον ύπνο μου, καθώς κοιμόμουν εχθές βράδυ.

  Τάκης Μορφονιός ο ονειροκρίτης αναλυτής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. θα πω παλι το χρησμο μου και αν βγει δεν ξαναλεω τιποτα, μονο κατ’ ιδιαν, δε θα κρατησει πολυ κινσορ, σε 2-3 μερες το πολυ ξαναλαζω το ιδιο θα κανω και με τα ελληνικα που πηρα χθες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Δεν τσιμπάω εγώ Bluesman με 5% πάνω. Όπως άλλωστε δεν τσιμπάω με 5% κάτω. Διάολε, για μετοχές μιλάμε, όχι για επιτόκια προθεσμιακών. Εγώ θέλω πιό κάτω από δω κάτω, για να ξαναπάρω πίσω όλα τα χαρτάκια μου, κοψοχρονιά. Κάθε ανοδική ανίδραση κατά τη διαδικασία μαζέματος, είναι για μένα μια άσκοπη και αδικαιολόγητη ταλαιπωρία.

  Θα ήθελα, επί τη ευκαιρία, να εξάρω από τούτο εδώ το βήμα τον εκκολαπτόμενο γκουρού NKSTL. Το μπλογκ αυτό ξέρει ν' αναγνωρίζει τις αξίες, ήδη πριν καταξιωθούν. Όπως και κάθε άλλο νεαρό ταλέντο, έτσι κι αυτός μου έχει κινήσει την προσοχή. Έχει μάτι καλό και την υπεροψία του νικητή. Έχει τα φόντα να πάει μπροστά αυτός ο γκουρού NKSTL. Σσχεδόν μου θυμίζει εμένα στην πρώτη νεότητά μου, όταν ήμουν δεκαπέντε χρονώ παιδάκι και μόλις τελείωνα τη μπάλα στην αλάνα, έπεφτα με τα μούτρα στη μελέτη, καταβροχθίζοντας Μάρξ, Σμιθ, Χέρμπερτ Σπένσερ, Ροντρίγκο, Χάγιεκ, Γκάλμπρεηθ και τόσους άλλους φημισμένους γκουρούδες που δεν έχετε καν ακουστά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. 2-3 ημέρες υπεραρκούν Blues

  προσωπικά δεν θέλω κάτι παραπάνω -)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Kαλησπέρα Manta παικταρά, γειά σου κοντέ τρισμέγιστε. Πράγματι, απορίας άξιον πώς τα προλαβαίνεις όλα, μισή μερίδα άνθρωπος. Όσα σου στέρησε η φύση σε μπόϊ, σου τα ανταπέδωσε σε ενεργητικότητα και ευθύβολο σουτ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Κύριε Swear ο μικρός κοντός, εγώ δηλαδή, καθώς ο μεγάλος κοντός έχει μουστάκι που εγώ δεν έχω, ΔΕΝ σουτάρει, αλλά καρφώνει πηδώντας έξω απο τα 6,25.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ζουμπά, πες του μουστακαλή του πηδηχταρά να προσέχει, μην αρπάξει καμιά μαλαφράντζα και τρέχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Συνάδελφοι traders, επενδυτές και γκουρούδες, όπως θα έχετε μάθει ήδη, μας σώζουνε οι Γερμανοί (και λίγο οι άλλοι). Δικαιώνομαι όταν είχα εξαπολύσει προ εβδομάδων την κραυγή αγωνίας: "Παιδιά, να προλάβουμε να μας σώσουν πρώτους γιατί μετά δεν θα έχει λεφτά για τους επόμενους"!

  Φαίνεται ότι εμείς καθαρίσαμε για φέτος - τώρα ας βρούν και οι άλλοι οι καψεροί να πληρώσουν τα χρωστούμενα:):):):)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Θα μπορούσαμε ίσως να τους δανείσουμε εμείς, τώρα που σωθήκαμε.

  Γι αυτό άλλωστε υπάρχει και η Ευρωζώνη. Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται :)

  -Τελικά, υπάρχει ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ή δεν υπάρχει ?

  -Τί έχουν να πουν επ΄αυτού οι γκουρούδες της βυζαντολογίας ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ναι, ti id;ea, να τους τα δανείσουμε σε λίγο καιρό πίσω αλλά με spread 16,50%!!!!!! Είσαι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ φίλε μου Swear!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Τι να έλεγε άραγε ο ακατανόμαστος ενόψει του σεναρίου διάσωσής μας από τους... Γερμανούς:::

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Θα επαίρετο φυσικά, λες και μας θα έσωζε με τον δικό του τον παρά. Τον γνωστό και ως "εβδομήντα τούβλα".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Παιδιά ίσως άκυρο, τώρα βγήκε ένας Γερμανός και λέει ότι δεν υπάρχει "ειλημμένη απόφαση"!

  (Όσοι αγόρασαν να... ξαναπουλήσουν:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Μου κάνει όμως εντύπωση που κανείς δε σχολίασε τον αρχιγκουρού του βίντεο, πάνω δεξιά. Τόσες μέρες τον έχω εκεί χάμω.
  Είναι ο καθηγητής Ίρβινγκ Φίσερ, που τα θαλάσσωσε στο κραχ του '29, εκτιμώντας πριν το κραχ ότι οι μετοχές έχουν πολύ δρόμο για πάνω, ενώ μετά το πρώτο κομμάτι του κραχ, ότι έως εδώ ήταν και μη φοβάστε μαριδαίοι. Ως γνήσιος αρχιγκουρού, τα πίστευε αυτά που έλεγε, με αποτέλεσμα να ξετιναχτεί ο καψερός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση, σαφώς. Γι αυτό ανέβηκε σήμερα.
  Τη μέρα που θα υπάρξει ειλημμένη απόφαση, τότε θα είναι η ώρα του ξεφορτώματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Aπορω πώς και δεν αναστηθηκε ο μιτος 'Παιδακια αγορασατε σημερα?'.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Ωραία ΠΡΟΒΑΤΑ και ζήσαν αυτοί καλά και εσείς μοσχαρίσια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Λοιπόν το θέμα είναι ότι οι αγορές απορυθμίστηκαν διότι ο straks strukas είναι στη Γυάρο και ο καθένας γράφει και λέει το κοντό και το μακρύ του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Λάθος όχι Γυάρο στο Πατωνήσι είναι!
  ΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ ΧΑΧΑΧΑΧΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Ώστε αυτός είναι ο διακεκριμένος οικονομολόγος του Γειλ Ιρβινγκ Φισερ ο όποιος δήλωνε το φθινόπωρο του 1929 ότι " οι τιμές των μετοχών έχουν φτάσει σε αυτό που φαίνεται ως ένα μόνιμο υψηλό υψίπεδο" ....νωχελικό τον βρίσκω μπροστά στο δικό μας Γκίκα Χαρδούβελη :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Kαλώς τα δικά μας τα γκουρουδόπαιδα.

  Ναι Pay, αυτός είναι. Αυτά να τα βλέπουν εκείνοι που τα έχουν βάλει με τον Xristos666, λες και τους υποχρέωσε ο άνθρωπος να αγοράσουν μετοχές με το πιστόλι στον κρόταφο. Μυστήρια πράγματα.

  Γιατί, λέει, έχει ακόμη αναρτημένο το θέμα "Μπροστά στο μεγαλύτερο ράλλυ όλων των εποχών" ; Ε, δεν θα είχε έμπνευση να ανεβάσει άλλο. Ή ίσως να το και θεωρεί γούρι. -Τί άλλο ν΄ανεβάσει δηλαδή ; "ΠΙΣΩ από το ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ράλλυ όλων των εποχών" ? Ρε, κάτι άνθρωποι που υπάρχουν. Ο άλλος είχε εκεί χάμω αναρτημένο τόσους μήνες "Όλη η Μαρίδα αγοράζει ΕΤΕ" και η ΕΤΕ ξεκίνησε από τα 9 ευρώ όταν το σήκωσε και πήγε τρις φορές πάνω. Αλλά αυτός θέμα δεν άλλαζε. Εκεί, τον χαβά του. Άμα ήταν σώβρακο το θέμα, τόσους μήνες που το φορούσε το ίδιο, θα μας είχε πάρει η βρώμα από τη μύτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Swear

  Ποιον σου θυμίζει η Γελαδερή μασκότ που κότσαρα στο blog?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Ο άλλος ο Θανάσης, φαγώθηκε. "-Πού θα σταματήσει η πτώση ?"
  Θα σου πω εγώ Θανάση μου. Το θέμα δεν ειναι το "πού", το θέμα είναι το "πότε".
  Αλλά κάτσε πρώτα να μαζέψουμε κι εμείς οι συλλέκτες κάνα καλό κομμάτι και μετά ας σταματήσει η ρημάδα.
  Εν τω μεταξύ, αυτό που δεν έχω καταλάβει, είναι γιατί κόπτονται κάθε φορά οι αρκούδοι για την πτώση. Βρε, αυτό δεν θέλατε ? Να πέσει δεν θέλατε ? Να πάρετε χαρτιά δεν θέλατε ? -Ε, τώρα γιατί σκούζετε σαν τις χήρες ?
  Κορκόδειλοι, ε κορκόδειλοι (sic)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Swear

  ΕΣΥ που είσαι πένα μου γράφεις η morgana γιατί επιμένει με την ζάχαρη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. -Πού τον βρήκες αυτόν τον χαχανούλη, Χάϊ ? Μωρέ κάποιον μου θυμίζει, θα το βρω, πού θα μου πάει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Δεν ξέρω γιατί επιμένει. Αυτοί, να ξέρεις, βαστάνε από τον πειρατή τον Κάπταιν-Μόργκαν, είναι άθλια υποκείμενα. Κάτι πονηρό θα έχουν στο νου τους, σίγουρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Κοίτα επειδή μιλάμε με το Κώστα δε πολυσυμφωνώ με αυτά που του λες
  ο Κώστας ακολουθεί τη τάση ,ασχολείται με τα παράγωγα όπου τα λάθη δεν συγχωρούνται
  δεν είναι πχ να αγοράσεις ΕΛΦΚ στα 1.8 ,γύρισε στα 75 σεντς λες δε @$#%@ ας περιμένω
  άλλος ο τρόπος του Κώστα (εριστικός/καυστικός αρκετές φορές) , άλλος ο τρόπος του εξαποδώ, διαφορετικές τακτικές ,διαφορετική φιλοσοφία
  τεσπα το θέμα είναι να βγαίνει κέρδος και αυτό το γνωρίζει αυτός που είναι κύριος της τσέπης του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. αυτο που γραφεις για τον πειρατη ειναι πραγματικοτητα, με τα πλιατσικα του ξεκινησαν οι απογονοι και συνεχισαν τα ιδια και χειροτερα, ψαχτο, ειναι αρθρο καταπληκτικο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Θα σου πω, Pay. O Κώστας έχει σχηματίσει ένα στερεότυπο στο μυαλό του κι εμμένει σ' αυτό. Έναν αδαή επενδυτή, αγορασμένο στις 5300, που καταστράφηκε από τους γκουρούδες της ανόδου. Το ένα είναι αυτό, ενώ το άλλο είναι μια εμμονή άρνησης της πραγματικότητας, σε σχέση με την άνοδο του 2009, που επιμένει να τη θεωρεί ως καταστροφική, ενώ ήταν από ανακουφιστική έως κερδοφόρα για τη συντριπτική πλειοψηφία των παικτών. Δεν γίνεται να εθελοτυφλούμε σε ό,τι δεν το πιστέψαμε εξαρχής και να επιμένουμε, έπειτα από διπλασιασμό της τιμής του δείκτη στην ίδια, αρχική άποψη.

  Στο χρηματιστήριο και στη μπάλα, ο παίκτης πρέπει να μπορεί να στρίβει τον κορμό του, ανάλογα με τη φάση. Εάν δεν στρίβει, δεν παίζει, πολύ απλό. Δεν δικαιολογούνται, ειδικά για επαγγελματία trader, τέτοιες αγκυλώσεις. Αυτό του λέω και στο μπλογκ του, μπορείς να τα δεις αναλυτικά.

  Το έχω καλύψει Μπλουζμαν, παλιότερα.
  http://alibaba.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=18376&blid=207

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. να φανταστεις ειχα γραψει και σχολιο, φαινεται ως συνηθως δεν ειχα διαβασει τα αρθρο, ουουουουχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Συμφωνώ αλλά δε ξέρω για την πλειοψηφία των παιχτών, εγώ δόξα το Θεό καλά τα πήγα πάντως ,μακάρι να κερδίζουν όλοι ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Εσύ πήγες καλά ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΡΙΒΕΙΣ. Γι αυτό.
  Όσοι δεν στρίβουν, δεν πήγαν ούτε καλά ούτε άσχημα. Απλώς δεν πήγαν, καθόλου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Ασχετο ,βλέπω στο star δώσανε το βραβείο MANAGER της χρονιάς στον διευθυντή του
  Μουσείου της Ακρόπολης
  ψήφισαν βλέπεις οι αναγνώστες του status
  αν ένας από αυτούς ,που τον ψήφισε βγήκε κερδισμένος από το ΧΑΑ το 2009
  δώρο 1000 μτχ Αλαπις .....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Ας έχουμε υπ΄όψιν μας κι αυτό σήμερα που είμαστε όλοι ευτυχισμένοι (γιατι των φρονίμων τα παιδιά ...δεν πιάνονται στον ύπνο).
  Οι λήξεις των ομολόγων προηγουμένων ετών και οι τόκοι προηγουμένων ετών είναι ανά μήνα οι εξής:

  ΙΑΝ. 920 εκ. + 406 = 1326 εκ. ευρώ
  ΦΕΒ. 1155 + 206 = 1361
  ΜΑΡ. 591 + 1741= 2332
  ΑΠΡ. 8482 + 426 = 8908
  ΜΑΙ. 8791 + 2326=11117
  ΙΟΥΝ 258 + 147= 405
  ΙΟΥΛ 190 + 3388= 3578
  ΑΥΓ. 190 + 2057= 2247
  ΣΕΠ. 240 + 857= 1097
  ΟΚΤ. 190 + 1164= 1354
  ΝΟΕ. 190 + 102= 292
  ΔΕΚ. 190 + 126= 316

  βλέπουμε δηλαδή ότι (για φέτος) το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στους Απρίλιο και Μάιο ...άρα πιθανά εντός του Μαρτίου (και του Απριλίου ίσως) οι πιέσεις στα σπρέντ να αυξηθούν...πιθανά και στις μετοχές...το χρηματιστήριο όμως προεξοφλεί...έτσι δεν είναι ?

  (τα στοιχεία είναι από την Τράπεζα Πειραιώς)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Ενόσω περιμένω την γνήσια άνοδο ώστε να τοποθετηθώ στην επιβεβαίωση της (φίλτρο 625 συνεδριάσεων), έχω να πω τούτο: η σχέση του swearengen με το outlook express δεν όμοιάζει με κείνη του μπάφετ (γνωστός είσπρακτόρας, ίσως στα ΚΤΕΛ) με την American express.
  Swearengen. Η υποτιμητική σου κερδοσκοπία δεν θα περάσει.
  Λοιποί συνδρομητές αυτού του μη συνδρομητικού μπλογκ:
  Αγοράζουμε λιμάνια, πουλάμε εβζ. Και κορδέ πουλάμε. Με τρε και κορδέ.
  Μέτριοι. Χωρίς γάλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Mα την εχουν βρει τη λεξουλα ή μαλλον τις δυο λεξουλες , τις αισιοδοξες : δημιουργικη καταστροφη λενε....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Δηλαδή η δημιουργική λογιστική ήταν καλύτερη;
  Μπορεί να καταστρέψει.
  Η δημιουργική καταστροφή όμως, μπορεί να λογισει;
  Αυτό με βασανίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. ειναι μια ωραιοποιηση των κρισεων του καπιταλισμου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Μα... Ακόμα δεν περάσαμε στον καπιταλισμό...
  Γιατί να προτρέχουμε; :)
  Καλό βράδυ, καλή μου φίλη (είδες; το θυμήθηκα!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. μα ....η δικη μας δεν ειναι δημιουργικη , τουλαχιστον μεχρι στιγμης .ειναι σκετη καταστροφη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Εγώ δεν συμφωνώ με τις απόψεις πως η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια ή ότι τάχα θα χρεοκοπήσει ... πολύ περισσότερο με απόψεις του στυλ ''Έρχεται το Ιππικό'' του Θανάση που όλα μαύρα τα βλέπει.
  Εγώ πιστεύω ότι επιτέλους ήρθε η ώρα του νοικοκυρέματος αυτού του κράτους, έστω και κάτω απο δύσκολες συνθήκες. Ήρθε η ώρα να προκριθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα, όπως ασφαλιστικό, όπου όλες οι κυβερνήσεις τα άφηναν στην άκρη.
  Θέλουμε δεν θέλουμε θα αναγκαστούμε να γίνουμε και ανταγωνιστική ως κοινωνία και οικονομία, γιατί απλά δεν πάει άλλο.
  Αυτά όλα απο μόνα τους μόνο αισιοδοξία μπορούν να μας δημιουργούν και τίποτα άλλο. Σηκώνουμε τα μανίκια, δουλεύουμε και όλα θα τα καταφέρουμε.
  Σχετικά με τη ''βοήθεια'' που λέγεται ότι θα λάβουμε απο τη Γερμανία, εγώ αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Δηλαδή είναι προς όφελος της Ε.Ε. να δανειστεί η Ελλάδα με αυξημένα επιτόκια? Δηλαδή ποιός είναι ο ρόλος της Ευρωζώνης? Δεν πρέπει με τη πολιτική της η Ε.Κ.Τ να φροντίζει όλα τα μέλη της Ε.Ε. Είναι λογικό να αφήνει τις χώρες μέλη να δανείζονται με αυξημένα spreads ή πολύ περισσότερο να πάνε στο Δ.Ν.Τ?

  Έχω την εντύπωση ότι οι Αμερικάνοι (μαζί με τους Βρετανούς) που πληθωρίζουν του κερατά ... προσπαθούν να αναγκάσουν και τον Τρισέ να πληθωρίσει και εδώ μένει να δούμε τι θα κάνουμε στο τέλος εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Όπως είχα γράψει το Νοέμβριο του 2008, το επαναλαμβάνω και σήμερα, ο στόχος δεν είναι ο τριψήφιος Γ.Δ. αλλά ΠΕΝΤΑΨΗΦΙΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ μέσα στη ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2010-2020.
  Δεν πάνε να λένε όλοι ... κόντρα εγώ.


  Καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. O Παπαρδέλας μίλησε στις 05 Φεβρουαρίου 2010 ώρα 8:37 μ.μ.

  Πλησιάζει η ώρα των κλειδοκρατόρων της αγοράς, να ξεβρακώσουν τους καιροσκόπους και να πάρουν τον έλεγχο ξανά στα χέρια τους.
  Οι κλειδοκράτορες, οι μεγάλοι Έλληνες, οι μάγκες, τα αλάνια, αυτοί που ξεβρακώνουν κάθε φορά το κάθε fund και τον κάθε λογής διεθνές κερδοσκόπο έδωσαν το σύνθημα.
  Αν και ακόμη είναι λίγο νωρίς, ο κύβος ερρίφθη. Παίρνουν γλυκά γλυκά ξανά τα κλειδιά στα χέρια τους. Τους νικητές σε αυτό τον πόλεμο τους ξέρουμε, τους ηττημένους πάλι τους γνωρίζουμε. Είναι αυτοί που σήμερα φαίνονται από πάνω. Αυτοί που σκορπούν τον τρόμο, τις ανυπόστατες φήμες και βάζουν τους παπαγάλους τους, ντόπιους και μη, να αναμασάνε σκασμένες τσιχλόφουσκες, σύντομα θα γλύφουν τις πληγές τους από τα καίρια χτυπήματα που θα δεχτούν.
  Αρχίζει η επίθεση. Με το μαλακό να μην μας πάρουν χαμπάρι. Λίγος καιρός έμεινε.

  Παπαρδέλας μίλησε, σημασία μην του δίνετε.

  $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
  Το νου σας όμως. Ακόμη δεν καθαρίσαμε με τα λαμόγια. Που είναι τα spreads διεθνή λαμόγια?
  Θα πονέσετε πολύ που τα βάλατε μαζί μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. Κατ΄αρχήν συγχαρητήρια σε όλους τους γενναίους
  Αξιζαν,είχαν Λογική,είχαν Ψυχή και δικαιώθηκαν...
  Εύγε...εύγε...εύγε...πάντα τέτοια...
  Προσωπικά θ΄αφήσω το πλιάτσικο (συνέχεια αγορών)στους ηλεκτρολόγους (τρέχουν να κάνουν stop loss)
  Κάπου διάβασε ότι ο Μιλτιάδης μετά την νίκη στο Μαραθώνα δεν άφησε τους φαντάρους του να πλιατσικολογήσουν αλλά έτρεξε στο Φάληρο για να αποκρούση πιθανή νέα επίθεση (που όντως ετοιμάζετο) αλλά πρόλαβε ο φρόνιμος Μιλτιάδης...
  ΧΑΑ...πεδίο αγώνων με ανατροπές...ποτέ δεν πλήττεις...τύφλα νάχει το Λυών-Μαρσέιγ 5-5...
  Εννοείται ότι συμφωνώ με 1000 με τον Kikou για τον 5ψήφιο ΓΔ εντός της 10ετίας !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. O Μεγάλος Κοντός, αυτός με το μουστάκι, είναι ακόμη λίγο επιφυλακτικός. Αναμονή διέταξε.
  Οι μεγάλοι παίκτες άνοιξαν short θέσεις σε αυτά τα επίπεδα. Το παιχνιδάκι έχει αρχίσει να αποκτά ενδιαφέρον.

  Τάκης Μορφονιός ο ρουφιάνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. Οι ηλεκτρολόγοι έπαθαν ηλεκτροπληξία, για μία ακόμη φορά. Βέβαια, ως συνήθως, από ώρα σε ώρα θα εμφανιστούν αγορασμένοι-κερδισμένοι κλπ, εκτός εάν ξαναγυρίσει το ταμπλώ, οπότε επανενεργοποιείται το ύφος «σας τα λέγαμε εμείς». Τραγωδία.
  Συγχαρητήρια σε όλους τους φίλους που εκμεταλλεύτηκαν τολμηρά την κίνηση των τραπεζών και για πολλοστή φορά δικαιώθηκαν. Να εξάρω ιδίως τον Χάρο, να εξάρω και αυτή τη σιγανοπαπαδιά τον Mc, που κι αυτός είχε ψωνίσει ΕΤΕ κι ας μην το έγραψε εδώ, αλλά τον καρφώνω εγώ, αφού σεμνύεται. Ξεχνάω κι άλλους, αλλά τώρα αυτοί οι δυό μου έρχονται στο μυαλό, αυτούς μνημονεύω.
  Όσο για μας τους πιο συντηρητικούς, ε, όλο και κάτι πήραμε (τα γράψαμε κιόλας), όχι τίποτε φαντεζί δηλαδή, σε τραπεζικό στυλ, αλλά πιό ήρεμα ρυάκια, και στο πάνω και στο κάτω. Ίσως είναι αγκύλωσή μου (και οι αγκυλώσεις στο χρηματιστήριο είναι κακό πράγμα), αλλά προσωπικά αδυνατώ να πλησιάσω τράπεζα. Δεν μου πάει το χέρι δηλαδή. Εξάλλου, το δικό μου πλάνο στηρίζεται πάγια στην εκάστοτε αντανακλαστική καταβαράθρωση άλλων εταιρειών εξαιτίας των τραπεζών και την εκμετάλλευση τέτοιων –μη τραπεζικών- ευκαιριών.
  Πάντως, εξακολουθώ να είμαι επιφυλακτικός και δεν παρεκκλίνω ακόμη από το πλάνο μου, που λέει να περιμένω το επόμενο ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ σκαλί για τις επόμενες αγορές μου. Τώρα, εάν φύγει πάνω, δε βαριέσαι, χαρτιά έχουμε. Πάντα έχουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. Στα μικρομεσαία, νομίζω θέλει προσοχή, να βγούν πρώτα όξω οι τρεηντεράδες του τριημέρου, που τρύπωσαν χαμηλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. Τώρα είναι η πιο δύσκολη ώρα.
  Πρέπει ο στρατηγός Παπούλας να ανακαλέσει τα ευέλικτα τμήματα και να συνεχίσει με τα βαρέα για κατοχύρωση των κεκτημένων, μην ξέχνάμε τον "κάζο" που πάθαμε όταν πήγαμε στα βάθη της Ανατολίας περιμένοντας τους συμμάχους να δημιουργήσουν γραμμές υποστήριξης....

  Εν τω μεταξύ η Ελληνική ηγεσία βρισκόταν σε πλήρη άγνοια της κατάστασης αφού την ίδια στιγμή ο αρχιστράτηγος Γεώργιος Χατζανέστης βρισκόταν στην Αθήνα και κατέστρωνε σχέδιο κατάληψης της Κωνσταντινούπολης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Αυτός ο παπάρας ο Bluesman πρέπει να πούλησε τον ΟΛΠ που αγόρασε προχτές.

  Φίδια στον κόρφο μου εκτρέφω. Γι αυτό δεν θέλω να γράφω σε ποια σημεία μπαίνω, επειδή με ακολουθούν τέτοιοι βιαστικοί ψιλικατζήδες και μου χαλάνε την εικόνα στο ταμπλώ. Τους μπάζεις στα σωστά σημεία εισόδου και μετά την βλέπουν τρέηντερς και αυτονομούνται και πάνε και πουλάνε στο βρόντο.

  Άμα ξαναμιλήσω εγώ, να με χέσετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. καλα, για κοροιδα ψαχνεις; ή φτιαχνεις κλιμα τρομοκρατιας για να αγορασεις στα χαμηλα (τι χειροτερο απο το να μαθει κανεις πως ο γκουρου των 5 ηπειρων και των 7 θαλασσων ξεπουλα ΟΛΠ); βρε μονο τα κοροιδα πουλανε ΟΛΠ, εμεις περιμενουμε σαν τα κορακια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. xaaxa
  αγορασα λιγα εγω εκει στο 12.50 μη μασας :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. Καλημέρα σε όλους

  γκουρούδες μην ψαρώνετε
  η άνοδος δεν είναι γνήσια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. κινσορ, αγορα dpk το απογευμα, σε καλω σε νεα μονομαχια, ουουχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. ...περήφανος κάτοχος 575 μετοχών...κουράγιο...θέλει λέρα η γαλέρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. xaxaxaxa

  blues

  να δείς τι θα σου κάνω
  με το EDC μου!!!

  στο 120 θα το κλείσω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. ρε τι εχουμε παθει, αρρωστεια, καθε μερα στο κουμαρι, ουουχαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Παρακαλώ. Εδώ είναι blog του ΧΑΑ. Λίγη σοβαρότης.

  Αφήστε τις σαχλαμάρες, EDC και τέτοια, και ψαχτείτε, ποιός έχει δύο χιλιάρικα πάνω του, να πάει να σκουπίσει εκείνα τα 35.000 κομμάτια EΝΚΛΩ, που είναι στημένα στο 0,06 και κανείς δεν τα καταδέχεται.

  Πάρτε και ένα κομμάτι στα 0,07 να το κλειδώσουμε το ΘΗΡΙΟ, να μπει και το πράσινο z του κίτρινου y μέσα στο μωβ a που διακλαδώνεται με το μπλε b, να ησυχάσουν πιά κι αυτοί οι έρημοι οι ηλεκτρολόγοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. γειά σου swear αρχιγκουρού!
  με τα ηλεκτρολογικά δεν τα πήγαινα
  ποτέ καλά
  δεν πιάνει το χέρι μου, που λένε

  blues έχουμε να κάνουμε πολλές κόντρες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 69. Θεέ Blues πες μας πότε να ξαναμπούμε στη JASO, sta 2$ καλά είναι;:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 70. για επενδυτικο προφιλ σου 1,80 ειναι καλα μαντα, εγω κατω απο 4 χωρις να βλεπω το ταμπλο... ουουουχαχαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 71. τελικα ποιος εχει την αντιπροσωπεια του elliot στην ελλαδα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 72. Kαλά, τα έχουν χάσει πια, τελείως. Το τελευταίο αίτημά τους είναι όποιος θελήσει, λέει, να ασχοληθεί με ηλεκτρολογικά, να περάσει να του δώσουν προηγουμένως διαπίστευση και άδεια. Ειδάλλως να μη μιλάει.
  –Πώς έρχεσαι εσύ κύριε, με τρείς μήνες μόνο εμπειρία, και μας μιλάς για κύματα ?

  Την περίπτωση να αντιλαμβάνεται ο άλλος, λόγω οξύνοιας, μέσα σε τρείς μήνες αυτό που εκείνοι το παλεύουν τριάντα ολόκληρα χρόνια, δεν την σκέφτηκαν καθόλου.
  Και σιγά την επιστήμη δηλαδή, που την διδάσκουν και στα πανεπιστήμια. Έχει τρελλαθεί ο κόσμος, σας το λέω εγώ από καιρό.

  Εν τω μεταξύ ο άλλος έχει πιάσει τέλεια την αγορά, πάνω-κάτω, από πέρυσι το φθινόπωρο τουλάχιστον. Και βέβαια ΧΩΡΙΣ κύματα και αφρούς. Τώρα, τί τον έπιασε κι αυτόν τον χριστιανό, αφού ούτως ή άλλως το είχε, να πάει τώρα στα γεράματα να μπλέξει με ηλεκτρολογικά, δεν ξέρω. Αλλά δεν μου πέφτει και λόγος αδελφέ μου, στο εκάστοτε χόμπυ του αλλουνού.

  Αυτοί εκεί, λύσσα κακιά : Όχι, λέει, πρέπει να κάνεις ασκήσεις επί χάρτου 5 χρόνια και πρακτική άλλα 10 χρόνια για να πεις την άποψή σου. Μωρέ μπράβο ! Ούτε γιατρός να σπούδαζε ο άνθρωπος. Καρδιοχειρουργός να γινόταν, πιο λίγα χρόνια θα έτρωγε στα θρανία, παρά να γίνει ελλιοτικός.

  Ξαναλέω : Έχει τρελλαθεί ο κόσμος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 73. υσυχασε ρε σουερ
  οι ανθρωποι μπορει να το σκεφτηκαν αλλιως.
  Εμεις που δεν τα διαβασαμε 5 χρονια και δεν καναμε πρακτικη αλλα 10 ,βλεπεις τα αποτελεσματα μας,να μην τον προστατεψουμε τον αλλον;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 74. ...αλλά και συ βρε μπαγάσα ....εκει Dennis...με την σφεντόνα στην κωλότσεπη...δεν έχεις αφήσει γλόμπο για γλόμπο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 75. Σα να λέμε :

  -Έξι χρόνια μελέτη της κυματικής θεωρίας
  -Έξι χρόνια ασκήσεις επί χάρτου
  -Έξι χρόνια πρακτική εξάσκηση

  ίσον δεκαοχτώ χρόνια. Και τότε εγώ πώς γίνεται να τρώω συνεχώς ξύλο, για είκοσι τέσσερα χρόνια ?

  Έλα ντε. Μαγικό , ε ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 76. Θέλω να πω, πώς όσα χρόνια και να σπουδάσει κανείς Elliot, στο τέλος πάντα του λείπουν έξι χρόνια

  (συν μια μικρή ή μεγαλύτερη περιουσία, που κάποτε είχε).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 77. ναι, μια περιουσια στη μονοπολυ... ουουουχαχαχαχαχα, σιγα μην παιζουν με λεφτα ολοι αυτοι... μην τρελαθουμε...
  κινσορ, ετοιμος, οπλισα 17,8...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 78. blues

  άμα σπάσει κι άλλο
  το ευρώ
  θα το βάλω το EDC στον κώλο μου!

  αλλά θα την κάνω με αμυχές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 79. ηδη 18.30 σε μιση ωρα; δε με αντεχω αλλο, ουουουχαχαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 80. Ωραία ΠΡΟΒΑΤΑ και ζήσαν αυτοί καλά και εσείς μοσχαρίσια!


  Συμβουλή:
  Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου ΧΡΥΣΟΣ που σε περιμένει στα τραπέζι να τον σηκώσεις όταν ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ μιλούν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 81. Κοιτάτε , ακούτε, απομακρυνθείτε από το πλήθος, μην ομιλείτε μέσω περιτών κινήσεων που δημιουργούν θόρυβο στα αυτιά σας και χάνετε ήχους που εκπέμπουν οι αγορές που θα σας βοηθούσαν προς τα που είναι η τάση.

  Συμβουλή:
  Να διαβάζετε πάντα τις αντίθετες γνώμες από τις δικές σας, διότι εάν δεν ειπώθηκαν οι αντίθετες γνώμες τότε πως θα διαλέξετε την καλύτερη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 82. εσυ τις διαβαζεις καλα τις αντιθετες χαι;

  by the way, ipad sucks... I saw the specs...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 83. Bluesman

  Ειλικρινά, πάντα ξεκινάω από αυτό που δεν σκέφτηκα ΕΓΩ. Μου αρέσει να ακούω πρώτα και μετά να μιλώ. Είναι εύκολοτερο να μιλήσεις πρώτος παρά να ακούσεις και τον τελευταίο στην εταιρεία σου, στο γραφείο σου κ.λ.π. Παλιά εφάρμοζα τον εύκολο τρόπο, μετά ωρίμασα έστω και ηλικιακά... τέλος και απο Θεολογική πλευρά να το δεις: Έχουμε 2 αυτιά και 1 στόμα, και με αυτήν την αναλογία πρέπει να τα χρησιμοποιούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 84. Bluesman

  Περί ipad και apple:
  Δεν ασχολούμαι τώρα με νέα χαρτιά, από την στιγμή που ο DOW με φοβίζει σαν δείκτης πλέον (κάτω από 10200 για εμένα είναι σε BEAR MODE).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 85. τα αυτια τα εχουμε 2 για να ακουμε στερεο... για εξηγησε μου τωρα πως γινεται το αδρ της ετε να ειναι στο -3 μετα το +25 χθες, μηπως να το σορταραμε λιγουλακι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 86. only a psimari or psonio would buy a pc without multitasking capabilities nowdays, I don't care about apple anyway, beware of amd, find something innovative... you listen or you are writing me? OYOYOYXAXAXAXAXA

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 87. Bluesman

  Για την ΕΤΕ δες τον Frapeziti. Δεν είναι fun της Τ.Α αλλά από την άλλη είναι ένα από αυτά που θα ακούσω πριν αποφασίσω.
  Επίσης θα σου έλεγα για σιγουριά να γυρίσει και ο strakas strukas για να τα έχουμε ακούσει ΟΛΑ!
  ΟΥΟΥΥΟΟΥΟΥΟΥ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 88. Bluesman

  Για AMD ακούω και τον Κώστα Πατάκη ξέρεις από τους πολλούς πάτους της ΕΤΕ που έχει δώσει!
  ΟΥΟΥΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 89. Ήταν μια φορά ένας γέρο-γκουρού, δάσκαλος της κυματικής θεωρίας, και εκπαίδευε έναν μαθητή του. Του εξηγεί λοιπόν, με ύφος περισπούδαστο, τα μυστικά της τέχνης :

  "Παιδί μου, τα κύματα δεν είναι παίξε-γέλασε. Θα φας πολλά ψωμιά μέχρι να φτάσεις στο δικό μου το κορυφαίο επίπεδο. Χρειάζεσαι δέκα ολόκληρα χρόνια για να καταλάβεις απλώς πώς λειτουργούν. Άλλα δέκα χρόνια θα χρειαστείς για να κάνεις ασκήσεις επί χάρτου. Εν συνεχεία, θα σου πάρει άλλα δέκα χρόνια πειραματισμών πάνω σ' ένα εικονικό χαρτοφυλάκιο..."

  Στο σημείο αυτό, ο μαθητής διέκοψε τον γκουρού, σχεδόν έξαλλος :
  "-Μα τί κάθεσαι και μου τσαμπουνάς τώρα ρε γέρο ? Είμαι ήδη σαράντα χρονών. Σε τριάντα χρόνια που μου λες εσύ, θα είμαι περίπου στην ηλικία σου. -Πότε θα προλάβω να πάρω τις πρώτες μου γαμημένες μετοχές ?"

  Ο γκουρού κοίταξε διερευνητικά τον μαθητή του, μ' ένα βλέμα γεμάτο κατανόηση για τον ενθουσιασμό και την απερισκεψία της νιότης :
  "-Τις πρώτες σου μετοχές ? Μα, λεβέντη μου, ούτε εγώ έχω πάρει ΑΚΟΜΗ τις ΠΡΩΤΕΣ μου γαμημένες μετοχές !"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 90. σε αναζητηση του ορου «ελλιοτικοι» στο γκουγκλ, βγηκε το παρακατω μαργαριταρι, αυτουσιο...
  http://stocks.capitalblogs.gr/printArticle.asp?id=11072

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 91. Γιατί σωθήκαμε με την ελπίδα της τελικής απελευθέρωσης. Όμως ελπίδα για κάτι που το βλέπει κανείς τώρα, δεν είναι ελπίδα -γιατί αν ένα πράγμα το βλέπει κάποιος για ποιο λόγο να το ελπίζει;
  Αγ. Παύλος, Επιστολή προς Ρωμαίους 8.24-25.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 92. Bluesman & Swear (αλφαβητική προσφώνηση)

  Bluesman να κάτι τέτοιους τύπους σαν τον swear χαίρεσαι να τους ψιαβάζεις και υποθέτω να τους ακούς, γιατί να κάνεις τη μαλακία να μιλήσεις ή να γράψεις κάτι πρώτος ότνα υπάρχουν τέτοιοι. Χαμένος θα είσαι! Βέβαια τέτοιοι τύποι σαν τον swear θέλουν προσοχή διότι έχουν την δύναμη να σε παρασύρουν αν δεν έχεις μάθει πρώτα να μιλάς τελευταίος.

  Swear
  Διαβάζω κι ΕΓΩ ένα γκουρού από τους γκουρουδένιους που θέλει την AMD στα 5 δολλάρια όταν δεν την αγόρασε κάτω από 2 δολάρια πριν 1 χρόνο ενώ την πρότεινε με ύφος καγκελάριου στα 7 δολάρια! Αλλά μάλλον την θέλει σε 5 δολάρια Ουγκάντας κάτι σαν την KRY που προτείνει και κάτι άλλες που κατά καιρούς έχουν περάσει στα θυμαράκια....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 93. Σωστό είν' αυτό, Bk.

  Μπλουζμαν, είδες αυτή τη γάτα τον Market12 ?
  "ψαχνε ρωτα μαθαινε Το τραίνο της μεγαλης φυγης τρεχει σαν τρελο και σε λιγο θα βγει και απο τις ραγες. Ο κατηφορος δεν εχει τελειωμο. Το β΄εξαμηνο του ΟΤΕ θα ειναι μια τραγωδια. Στα 10 ευρω το σκεφτομαι για long. To σκεφτομαι καλα"

  10 ευρώ έβλεπε ο σατανάς, από τότε (Ιούλιος 2008).
  Θεέ και Κύριε. Μερικές φορές απορώ και ο ίδιος με τη διορατικότητά μου. Βρε, λες να είμαι ελλιοτικός και να μην το ξέρω ? Ή μέντιουμ και να μην το ξέρω ? Ο Γκέλλερ όταν ήτανε μικρός δεν ήξερε ότι είχε το χάρισμα. Μετά το κατάλαβε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 94. Bluesman

  Ο Μαρίνης είναι ένας κουρού 90 χρόνων που ενεργεί σαν εννιάχρονο! ΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 95. Χάϊ εσύ δεν είσαι τύπος που παρασύρεσαι.
  Επί τη ευκαιρία :-Long στο δολλάριο Ουγκάντας, πώς σου φαίνεται σαν ιδέα ? :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 96. για δεστε κι αυτο...

  Το Google ανακοίνωσε τη δοκιμαστική φάση της παροχής υπηρεσιών internet σε διάφορες περιοχές της Αμερικής. Το λιγότερο 50,000 νοικοκυριά , ίσως και 500,000, θα μπορέσουν να εξερευνήσουν το internet μέσα απο τις ασύγκριτα ψηλές ταχύτητες που θα προσφέρει το δίκτυο που έχει στήσει ο κολοσσός του internet. Οι ταχύτητες του αναμένεται να ειναι 100 φορές πιο γρήγορες απο τη μέση αμερικανική σύνδεση στο internet και θα πιάνουν ταχύτητες 1Gbit το δευτερόλεπτο. Η τιμή δε, θα ειναι, όπως λένε, άκρως ανταγωνιστική

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 97. Swear

  Κάτσε, μπορεί να στείλει γράμμα ο κώστας στον κώστα και να τον ρωτάει πως βλέπει μια κίνηση στο δολάριο Ουγκάντας! Οπότε εμείς ανάλογα με την απάντηση του κώστα στον κώστα θα πράξουμε το αντίθετο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 98. Ερώτηση :"-Να μπω long στο δολλάριο Ουγκάντας ?
  Απάντηση:"-Μπέεεεεεεεεε"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 99. Εσείς τώρα τι νομίζετε πως επειδή βρέχει δεν θα πάω για το βραδινό μπασκετάκι μου?
  Θα παω και θα ρίξει ο Τάκαρος τα τριποντάκια και τα καρφωματάκια του, σαν το πρωινό το ρουφιανιλίκι με τα σορταρίσματα.
  Μα ποιος είμαι τελικά ο αρχιρουφιάνος? Λέτε να είμαι κανένας ηλεκτρολόγος και να είδα το κυματάκι?

  Τάκης Μορφονιός, Ο ΤΑΚΑΡΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 100. Να πω κι εγω την ταπεινη μου γνωμη, η τεχνικη αναλυση για μενα εχει μονο πρακτικη αξια, επειδη ασχολειται πολυς κοσμος μαζι της. Δηλαδη self fullfilled prophecy. Απο κει και περα μπορεις να προχωρησεις ενα σταδιο παραπερα και να 'προλαβεις' την τεχνικη αναλυση. Χωρις να θελω να στεναχωρησω τους φιλους της ΤΑ και της κυματικης, δεν τις συμβουλευτηκα ποτε στη ζωη μου και μπορω να πω πως μεχρι τωρα, δεν πηγα κι ασχημα στην πορεια μου στο ΧΑΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 101. Μετά την σημερινή κίνηση του δείκτη, η οποία υπερέβη ανοδικά το όριο των 989,75 μονάδων, όπως έγραψα στο χθεσινό μου σχόλιο του FTASE κάτω από την ανάλυση ΑΛΦΑ, πιστοποιήθηκε πως ο FTSE και το σμε του κινούνται εντός πλαισίων του αναλογικού διαγράμματος τιμών και της αντίστοιχης ανάλυσής μου.
  Ήτοι, το χειρότερο δυνατό σενάριο βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο θα οδηγήσει τον δείκτη και μαζί με αυτόν όλο το ΧΑΑ στα χαμηλότερα επίπεδα των αναλύσεων.
  Το σμε λοιπόν απέδειξε ότι διαμορφώνει- έχει σχεδόν ολοκληρώσει το επί μέρους κίτρινο κύμα 2, του πράσινου 3, του μπλε c, του ροζ a ΑΚΟΜΗ και το οποίο είτε κορυφώνει, είτε έχει ήδη ολοκληρωθεί, καθ' ότι έχει ήδη αγγίξει τα κίτρινα 61,8% επίπεδα fibo της έκτασης του προηγηθέντος πτωτικού κίτρινου 1.

  πραγματικα απολαυστικο, και συνεχιζει...

  Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ότι ο σχηματισμός wxy του πράσινου 2, μεταξελίχθηκε σε wxyxz.
  Αλλά δεν πρόκειται να πάει, γιατί αφ' ενός το αριθμημένο στο διάγραμμα κίτρινο 1 του πράσινου 3 φέρει προωθητικά χαρακτηριστικά και αφ΄ετέρου η έκταση του πράσινου 2 δένει αρμονικά με την έκταση του μήκους του πράσινου 1 και πιθανότατα αν κινηθεί εκεί που γράφεις, να υπερβεί το χρονικό όριο 2,618 φορές της έκτασης του πράσινου 1 που θέτει η θεωρία και να καθίσταται αδύνατον εκ των πραγμάτων .

  δεν περιγραφω αλλο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 102. προωθητικά χαρακτηριστικά

  για πυροσβεστηρες μιλαμε? αν ναι κατι σε αζωτο η πεπιεσμενο αερα φανταζομαι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 103. Eντάξει Μπλουζμαν, είπα εγώ ένα ανέκδοτο και βρήκες πάτημα εσύ τώρα.

  Αφού το λέει καθαρά : Το κίτρινο κύμα 2, του πράσινου 3, του μπλε c, του ροζ a μας έφεραν μπροστά στο χειρότερο σενάριο.

  Νομίζω κάπου 783 μονάδες και κάτι ψιλά. Εντάξει, πάλι καλά. Εγώ περίμενα διψήφιο δείκτη, για να είμαι ειλικρινής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 104. Όμως ο χάρταρος, καλέ ηλεκτρολόγοι, θα πάει πάνω. Όσα wxy , abc, wxyxz ή cascjsvhsiv και αν βάλετε ΠΑΝΩ θα πάει ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ.

  Τάκης Μορφονιός, τη Καθαρά Δευτέρα όλοι στο πέταμα του Χαρταετού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 105. -Φέρει προωθητικά χαρακτηριστικά ο χάρταρος ?

  Εάν φέρει, θα πάει πάνω. Χωρίς προωθητικά δεν πάει πουθενά, στο λέω εγώ από τώρα, μπασμένε.

  Άσχετο : -Άραγε τα "αέρια" (ξέρετε ποιά αέρια), συγκαταλέγονται στα προωθητικά ? Εάν ναι, πλακώνομαι από αύριο στις φασολάδες και θα δείτε πού θα τους στείλω εγώ τους δείκτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 106. Κύριοι Ηλεκτρολόγοι, την Καθαρά Δευτέρα να μην φάτε πολύ Φασουλάδα και με τις Πο@δ;eς βάψετε Πασχαλινά αυγά αντί να πετάτε χαρταετό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 107. Εντάξει κοντέ, κοίτα εσύ μην σκοντάψεις στην καλούμπα σου και βρεθείς κουβάρι στον ουρανό, να σε τραβάμε μετά να κατέβεις κάτω.

  Εγώ θα χρησιμοποιήσω φέτος τετραπλή καλούμπα, από τέσσερα διαφορετικά σχοινιά :
  Κίτρινο 2, πράσινο 3, μπλε c και ροζ a. Θα τον κάνω εγώ τον χαρταετό αεριωθούμενο (με τη βοήθεια ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ).

  Φυσάει δεν φυσάει φέτος, ο δικός μου ο αετός θα πετάξει ψηλά και θα πεθάνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 108. η επανεμφάνιση σου στα θέματα των λαναρόχαρτων μας έδωσε μεγάλη χαρά, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες χρηματιστηριακά ημέρες.

  Το δε 5κυματικό τρίγωνο εαν εξελιχθει σε 9κυματικό θα δώσει τρελά κέρδη.

  ...ολοφρεσκο σχολιο απο θεμα ενκλω, ρε λετε ο πλειμποι να ειναι ο θωμας; γοητευτικος και αθλητικος και εκεινος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 109. Ακριβώς. Στον ουρανό ψηλά, πολύ ψηλά, θα πάω να χαθώ.
  Μαζί με τον χάρταρο βέβαια.

  Τάκης Μορφονιός , πετώντας ψηλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 110. Ο Θωμάς είναι ψιλολέλεκας και ξεφορτωματάκιας.
  Έχει ξεφορτώσει με τουλάχιστον 125782947103 τρόπους πάνω στα κεφάλια δύσμοιρων επενδυτών, που έβλεπαν 5κυματικούς και 69κυματικούς προωθητικούς σχηματισμούς.

  Ο playboy είναι σκέτο ματάκιας, όταν πρόκειται για πιπίνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 111. Καλά, αυτό το μήνυμα στην ΕΝΚΛΩ το έχει στείλει ένας Αστραχάν45. Καταλαβαίνει κανείς για τί είδους αλογομούρηδες μιλάμε εκεί μέσα. Η άλλη λέει να πάρουμε τα κέρδη από ΕΝΚΛΩ να τα χώσουμε σε ΑΛΦΑ, όταν πάει η ΑΛΦΑ ένα ευρώ. Και το μυαλό σου είναι θολό, πωπωπωπω-πωπωπωπω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 112. τωρα μου θυμισες τα αλογα του ψωμιαδη και τα μανιταρια της ιπποτουρ, τι γελιο κι αυτο, ο μακης θεος και κυριως θεοσεβουμενος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 113. Τα κέρδη του Παπαρδέλα είναι γλυκά, πολύ γλυκά, ειδικά όταν προέρχονται απο Παπαρδελιές των διεθνών λαμογιών.
  Νο prisoner , όχι αιχμαλώτους.
  Θα σας γονατίσουμε. Θα σας κάνουμε να αγοράσετε τα ομόλογα πολύυυυυυυυυ κάτω απο 250 μονάδες βάσης spread. Πλησιάζει η ώρα που εσείς θα δανείσετε την Ελλάδα φτηνά, πολύ φτηνα, προκειμένου να αντισταθμίσετε.
  Γλύφτε τις πληγές σας τώρα και μόκο, που τα βάλατε μαζί μας.
  Οι ζημιές είναι πολλές, μα πάρα πολλές. Ετοιμαστείτε τώρα για δεύτερο γύρο, Χρηματιστηριακό αυτή τη φορά.
  Ο στόχος μας είναι άνω 2300 και όταν αυτά όλα τα λέει ένας Παπαρδέλας να μην τα λαμβάνετε υπόψιν. Εσείς να ακούτε την ΕΝΚΛΩνήστρια, λέω να την επισκεφτώ απόψε να σπάσω λίγη πλάκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 114. Λέει ο άλλος να μην τσιμπάμε και πως πρόκειται για τεχνική αντίδραση. Δεν τσιμπάει ο Τάκαρος, δεν τσιμπάει.
  Θα τσιμπήσει μόνο όταν δει τον spartplay να αρχίζει τα τρειντ σε χαρτιά που θα έχουν δώσει τρελή κούρσα.
  Εχθές στο μπασκετάκι δεν κατέβηκε κανένας αντίπαλος , λόγω βροχής. Ο Τάκαρος πάλι κέρδισε τον αγώνα, στα χαρτιά αυτή τη φορά.

  Τάκης Μορφονιός ένας βρεγμένος καλαθοσφαιριστής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 115. Έπεσε και ένας κεραυνός εχθές, σε απόσταση εκατοστών απο τον Τάκαρο, αλλά τον εξουδετέρωσε η μυτούλα μου που λειτουργεί και ως αλεξικέραυνο.

  Τάκης Μορφονιός για όλες τις δουλειές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή