Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

Βετεράνος, μάλιστα, αυτό είν’ επάγγελμα.

Ευτυχώς που μαζεύεστε κι εσείς οι γκουρούδες εδώ χάμω και διαβάζουμε καμιά σοβαρή κουβέντα, διότι εκεί έξω βρέχει κοτσάνες. Άκουγα προχτές στο ράδιο της ΝΕΤ μια κυρία ή δεσποινίδα, δεν ξέρω κι εγώ τί διάολο, απ’ αυτές τελος πάντων που έχουνε καβατζώσει μικρόφωνο στο κρατικό και μας τροφοδοτούν με παπαριές, επί καθημερινής βάσεως. Έλεγε λοιπόν, με φωνή τεθλιμμένη, ότι το σαββατοκύριακο που ήτανε με τους φίλους της, κλαίγανε και θρηνούσαν όλοι μαζί τη μοίρα τους, "για τα όσα δεινά έρχονται". Λοιπόν, τελικά είμαι πεπεισμένος ότι αυτός εδώ ο τόπος παράγει μάντεις. Βρε, όλοι ξέρουν τα μελλούμενα, σε βάθος δεκαετίας. Και τώρα, λέει, έρχονται «πολύ δύσκολες μέρες», αχ και βαχ και λυγμ και κλαψ, ωϊμέ, ουέ, βαβαί, παπαί, και για το τέλος ιαταταί. Και μάλιστα, ένας από την παρέα της κυρίας αυτής, είπε –λέει- «την πιο σοφή κουβέντα», ότι δηλαδή "αυτό που θα εκτιμήσουμε εφεξής θα είναι ο ελεύθερος χρόνος μας, που θα είναι ελάχιστος". Είπε ο σοφός, εκ των επτά ο όγδοος. Για να συμπληρώσει η κυρία δημοσιογράφος του ΙΕΚ ότι "τώρα θ’ αρχίσουμε να κάνουμε από τρείς δουλειές ο καθένας, για να τα φέρουμε βόλτα".

Ναι μαντάμ, όπως ακριβώς τα λέτε. Μωρέ μπράβο! Θα απολύονται όλοι οι υπόλοιποι, για να παίρνετε εσείς τις εργασίες τους, μαντάμ. Οι άλλοι θα μένουν άνεργοι και για σας ειδικά θ’ ανοίγουν όλο και περισσότερες δουλειές. Δικές σας και βέβαια εκείνου του φίλου σας, του σοφού της παρέας. Πολύ δυσχερές το φαντάζεστε το μέλλον σας, τί να σας πω. Προσέξτε μόνο μην πέσει κάνα λεπίδι εκεί στο κρατικό και τελικά βρεθείτε όλοι παρέα με άφθονο ελεύθερο χρόνο, να παπαροφιλοσοφείτε τα βράδια με την ησυχία σας. Ζωντόβολα.

Πριν έναν μόλις μήνα είχε γίνει μεγάλη δημοσκόπηση περί της κρίσης και ο ένας στους δύο συμπολίτες μας είχε απαντήσει ότι «η κρίση είναι τεχνητή». Το είχα γράψει κι εδώ, σχολιάζοντας πόσο βαθιά νυχτωμένοι είμαστε. Οι μισοί Έλληνες πίστευαν ότι απλώς κάποιοι μυστήριοι μας κάνουν μια κακόγουστη πλακίτσα. Τώρα, ξαφνικά, όποιον και να ρωτήσεις, θα σου πεί ότι «έρχονται πολύ δύσκολες μέρες». Άντε πάλι. Δεν λέω όχι. Αλλά εάν του ζητήσεις να σου προσδιορίσει σε τί ακριβώς θα συνίσταται η δυσκολία των ημερών, ετοιμάσου ν΄ακούσεις τα εξωφρενικότερα, αναλόγως του τί στερεότυπο έχει πλάσει ο καθένας στο μυαλό του.

Δεν προλάβαμε χτες να γράψουμε για τα βόδια του Περισσού και να ΄σου σήμερα στην Ακρόπολη, όχι για να δούν τ’ αρχαία, αλλά για να κάνουν κατάληψη. «Συμβολική» λέει. Ε, αυτό δα μας έλειπε να κάνετε και πραγματική και άντε τη σήμερον ημέρα να βρείς Γλέζο και Σιάντο να κατεβάσουν τα λάβαρά σας από τον ιστό. Ξυπνάτε μουλάρια, διαβάστε και λίγη ιστορία. Μόλις τέλειωσε ο πόλεμος το ΕΑΜ είχε σχεδόν παλλαϊκή απήχηση. –Γιατί ; -Επειδή, πέραν του απελευθερωτικού αγώνα, παρείχε ταυτόχρονα σοβαρό και οργανωμένο κοινωνικό έργο προς τον εξαθλιωμένο πληθυσμό. Βοηθούσε τον κόσμο, τον ανακούφιζε, τον τάϊζε πάνω απ’ όλα.

Και εν πάση περιπτώσει, επιχειρούσε μία οργάνωση, όχι την πλήρη αποδιοργάνωση, όπως του λόγου τους, αυτοί οι τζουτζέδες του ΠΑΜΕ. Να πάτε, αλλά να πάτε μόνοι σας. Το ΕΑΜ –άσε τι έγινε μετά, που δεν είναι της παρούσης- τον κέρδισε τον κόσμο, με πράξεις. Αυτοί τον διώχνουν, με τα καραγκιοζιλίκια τους. Είπαμε όμως, ο κάθε τόπος έχει την αριστερά που του αξίζει. Όπως και τη δεξιά, βεβαίως. Εμείς είμαστε χαμένοι από χέρι. Στις άκρες, μα και στο κέντρο ακόμη. Και φως από πουθενά. Μόνον εκείνος εκεί ο Λεβέντης είναι συνεπής, ο ανθρωπάκος και βεβαίως το μπλογκ θα τον υποστηρίξει εν ευθέτω χρόνω, με τον δυναμικό Αρχισυντάκτη μας, σε ρόλο Λυσία, να εκπονεί «Υπέρ Αδυνάτου» λόγο βαρβάτο, «ολίγου δέω χάριν ἔχειν, ὦ βουλή, τῷ κατηγόρῳ» και τα λοιπά. Βασίλης Λεβέντης, ο μόνος έντιμος πολιτικός αυτού εδώ του τόπου, πάει και τελείωσε.

Τώρα, λέει ο πρωθυπουργός, θα προχωρήσουμε σε απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, για να μάθουμε κατ’ αρχήν τον ακριβή αριθμό τους. Αυτό θα γίνει λέει, εντός του έτους. Φαντάσου πιά πόσοι είναι, για να θέλουν τόσους μήνες να τους μετρήσουν. –Καλά, τόσο δύσκολο είναι να ζητήσουν από τις υπηρεσίες να στείλουν αμέσως λίστες με το προσωπικό τους ; -Τι στο διάολο γίνεται πιά εκεί μέσα ; -Πόσοι πεθαμένοι να εξακολουθούν άραγε να παίρνουν μισθό ; -Πόσοι εξαφανισμένοι να βρίσκονται στη μισθοδοσία ; Για όνομα της Παναγίας δηλαδή, αυτό δεν είναι κράτος. Ούτε και μπουρδέλο όμως είναι, όπως συνηθίζουν πολλοί να το αποκαλούν. Μακάρι δηλαδή να ήτανε μπουρδέλο.
Το μπουρδέλο λειτουργεί με κανόνες. Το μπουρδέλο είναι επιχείρηση.

Το μπουρδέλο έχει αφεντικό, έχει και συνεπείς εργαζομένους. Το μπουρδέλο έχει συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική, έχει προϋπολογισμό, τηρεί βιβλία. Το μπουρδέλο υπόκειται διαρκώς σε πολλαπλούς ελέγχους, αστυνομικούς, αγορανομικούς, υγειονομικούς. Το μπουρδέλο έχει συγκεκριμένο ωράριο, δεν φεύγει ο καθένας από το πόστο του ό,τι ώρα του καπνίσει. Τοι μπουρδέλο ξέρει ανά πάσα στιγμή πόσες πουτάνες έχει μέσα, δεν χρειάζεται να κάνει «απογραφή» για να τις καταμετρήσει, που να πάρει η ευχή. Μακάρι λοιπόν να ήμασταν μπουρδέλο. Τουλάχιστον θα υπήρχε και ορισμένη δικαιολογητική βάση για το τόσο πήδημα που τώρα πέφτει.

Εάν όμως πιστεύει κάποιος ότι η διόγκωση του δημόσιου τομέα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια χώρα, είναι πολύ γελασμένος. Στην Κροατία, για παράδειγμα, μια χώρα μόλις 4,5 εκατομμυρίων ψυχών, ο κόσμος χρυσοπληρώνει κάθε μήνα 500.000 «βετεράνους του πολέμου της ανεξαρτησίας». Αυτοί όλοι οι τύποι, θένε ένα δισεκατομμύριο δολλάρια αμερικάνικα το χρόνο, για να συντηρηθούν. Χώρια δε από τα λεφτά που παίρνουνε στο χέρι με τη μορφή σύνταξης, έχουν επιπλέον δωρεάν μετακινήσεις, φορολογικές απαλλαγές, προνόμια στην κτήση κατοικιών, ενώ παίρνουν υποτροφίες για τα παιδιά τους και τζάμπα μετοχές σε επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται και ένα σκασμό άλλα πράγματα. Ξαναλέω, πεντακόσιες χιλιάδες άτομα, που τους θρέφουν οι υπόλοιποι. Τώρα, δεν χρειάζεται βέβαια να είναι κανείς διάνοια για να καταλάβει ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους «βετεράνους», το πλέον φονικό όπλο που έχουν πιάσει στη ζωή τους είναι μια σφεντόνα ξύλινη, για να βαράνε κότσυφες. Όπως είπε σαρκαστικά κι ο Στίπε Μέσιτς, ο πρώην πρόεδρος, «εάν είχαμε μισό εκατομμύριο στρατιώτες, θα είχαμε κερδίσει τον πόλεμο σε δυό μέρες μέσα». Πρόκειται λοιπόν για μαϊμουδένιους βετεράνους κατά βάση, που κονομάνε στη ράχη των αλλωνών, όπως καλή ώρα κάτι δικοί μας «ανάπηροι», που περνάνε την ώρα τους σε γηπεδάκια 5Χ5 και σε διάφορα extreme sports, ενόσω η σύνταξη στάζει κανονικότατα κάθε μήνα.

Τώρα, στα καθ’ ημάς, όπως πολύ ορθά διέγνωσε –πρώτος παγκοσμίως- ο Αρχισυντάκτης του έγκυρου ηλεκτρονικού αυτού εντύπου, το πλαίσιο στήριξης δεν το βλέπω και πολύ σταθερό. Σα να σείεται, μου φαίνεται. Για πολύ κουνιστό το βλέπω. Ο λόγος είναι απλός. Όπου πήγε κι έδρασε το ΔΝΤ, το πρώτο πράγμα που έκανε, με το «καλημέρα» δηλαδή, ήταν να τραβήξει μια βαρβάτη υποτίμηση, εν είδει reset, για να σφίξουν οι κώλοι και να στανιάρει το σύστημα. Εδώ λοιπόν, υποτίμηση δεν μπορεί να γίνει. Αφού δεν μπορεί να γίνει υποτίμηση, το μεν πρόβλημα παραμένει ως έχει, το δε μοντέλο στήριξης έχει καθαρά πειραματικό χαρακτήρα, με τις πιθανότητες επιτυχίας εναντίον του. Και εναντίον μας, βεβαίως. –Πόσο μπορείς να κρατήσεις έναν ασθενή σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής ; -Δεν ξέρω. Φαντάζομαι όμως ότι κάποια στιγμή θα σου πούν εκεί στο νοσοκομείο, «-έϊ, φιλαράκο, δεν τον παίρνεις από δω τον μπάρμπα σου, να μη μας κρατάει τζάμπα το κρεβάτι ; Άειντε, διότι περιμένουν κι άλλοι στη σειρά». Οπότε, έχει μοιραία έρθει η ώρα του μπάρμπα, να αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο. Στην περίπτωσή μας, να αποχαιρετήσουμε το ευρώ.

Εύστοχα επίσης διαπίστωσε ο Αρχισυντάκτης (-μα τι μυαλό πεφωτισμένο είν’ ετούτο ;) ότι η καμπύλη ευημερίας των Ελλήνων κορύφωσε η άτιμη και δεν πήγαινε άλλο πάνω, με τίποτα. Τέρμα, αυτό ήταν, τώρα θα πρέπει να διορθώσει, αναγκαία. Δηλαδή να διορθωθούμε κάπως οι ίδιοι, οι αδιόρθωτοι. -Τι πρέπει επιτέλους να γίνει, ρωτάει εν συνεχεία απεγνωσμένα ο Αρχισυντάκτης μου, που αφελώς περιμένει να λάβει και σοβαρή απάντηση. Θα σου πω αμέσως. Βάλε το μυαλό σου να δουλέψει, πού βρίσκεται η ρίζα του κακού. Κατ’ εμέ, στην έλλειψη παιδείας. Ειδικά από τη δεκαετία του ογδόντα και κατόπιν, η παιδεία ισοπεδώθηκε. Οι αμόρφωτοι μαθητές γίνονταν αμόρφωτοι καθηγητές και το κακό μεταδιδόταν, από κεφάλι σε κεφάλι. Οι αμόρφωτοι μαθητές γίνονταν –σε κάθε περίπτωση- αμόρφωτοι γονείς κι εκεί η καταστροφή ήταν πλέον ανεξέλεγκτη. Όταν λέμε «παιδεία», εννοούμε σφαιρική αντίληψη του κόσμου, γνώση της καθημερινότητας. Αυτής της γνώσης στερήθηκε ο Έλληνας, βυθιζόμενος όλο και περισσότερο στην καρακοσμάρα του, γι’ αυτό βλέπεις τώρα τους περισσότερους κοκαλωμένους από την έκπληξη κι ανήμπορους ν’ αντιδράσουν. Ο άλλος θεωρούσε ότι μπαίνοντας στο δημόσιο έλυσε δια βίου το θέμα του και από κει και πέρα στ’ αρχίδια του, όλα. Το σύμπαν να γκρεμιζόταν, φράγκο δεν έδινε.

Έτσι, η είσοδος του πολίτη στο δημόσιο σηματοδοτούσε την οριστική (;) αποκοπή του από το πραγματικό περιβάλλον και την ένταξή του σ’ έναν κόσμο διαφορετικό, ένα σύμπαν απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία, όπου τα πάντα καθορίζονταν από προαιώνιες σταθερές (μισθολόγιο, μεταθέσεις, ιεραρχία) και η μόνη μεταβλητή ήταν ενδεχομένως το ωράριο, που συνήθως γινόταν λάστιχο ώστε να προσαρμοστεί στις επιμέρους ανάγκες του καθενός.

Τώρα όμως, ο πρώην ασφαλής στο ταμπούρι του δημοσίου βλέπει τον κόσμο του να γκρεμίζεται. Υποτίθεται ότι το κάστρο αυτό ήταν άπαρτο, απρόσβλητο από τους κινδύνους που ελλοχεύανε εκεί έξω. Ναι, αμέ. Και ξαφνικά, σε λίγους μήνες μέσα, φτάσαμε πιά να συζητάμε ανοιχτά μέχρι και για άρση της μονιμότητας (την οποίαν, παρεμπιπτόντως, βλέπω να έρχεται ολοταχώς), που εάν την έλεγες αυτή τη φράση λίγο καιρό πριν θα σε παίρνανε με τις ντομάτες.

Όπως παλιά συνέρρεαν μαζικά οι βλάχοι στην Αθήνα, για να τη σκάψουν σαν τους τερμίτες, έτσι ακριβώς, μέσα σε δυό δεκαετίες οι πάντες συνέκλιναν προς την αστική τάξη, ώσπου στο τέλος συνέβη το κοινωνιολογικά τερατώδες, να έχει εξαφανιστεί τελείως η εργατική και στη μεγάλη της πλειοψηφία η αγροτική τάξη. Λογικό, αφού όλοι ήθελαν να σπουδάσουν τα τέκνα τους διοίκηση επιχειρήσεων και λοιπές άχρηστες μπούρδες, αρνούμενοι κατηγορηματικά ως «εφιαλτική» την προοπτική ενασχόλησης των βλαστών τους με ο,τιδήποτε θύμιζε έστω και αμυδρά χειρωνακτική εργασία.

Το να θέλεις να κάνεις το κομμάτι σου στο δρόμο με θηριώδες τζιπ καμπόσων χιλιάδων κυβικών, μαρτυρεί ότι είσαι οπωσδήποτε ένας ξελιγωμένος άξεστος ψευτονεόπλουτος βλάχαρος (ανεξαρτήτως του τόπου καταγωγής σου), ενδεχομένως δε ότι –εκτός των προηγουμένων ιδιοτήτων- επιπλέον την έχεις και μικρή. Αντιστοίχως, το να επιδιώκεις με κάθε τρόπο, κάθε κόστος και κάθε θυσία, την λήψη εκ μέρους του –κανονικά ανήμπορου ν’ αντεπεξέλθει σε τέτοιο στόχο- παιδιού σου, ενός «πτυχίου» (οποιουδήποτε πτυχίου, αρκεί να είναι πτυχίο), φανερώνει ότι είσαι ο ίδιος γνήσια αμόρφωτος, παιδαγωγικά αδαής, κοινωνικά άσχετος και αποκομμένος από την πραγματικότητα, που σου φωνάζει εδώ και χρόνια ότι νισάφι πιά με τις ορδές ατάλαντων επιστημόνων της πλάκας, που θα καταλήξουν άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, παρεξόν κι αν τους χώσεις κι αυτούς στο δημόσιο ή σε καμμιά τράπεζα, να μετράνε λεφτά στο γκισέ.

Ο Έλληνας, στερηθείς φαγητού στην κατοχή, όρμησε εν συνεχεία με τα μούτρα στη μάσα, ώστε να καταφέρει σύντομα να σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις παχυσαρκίας, παγκοσμίως, αναπληρώνοντας το χαμένο λίπος. Ο Έλληνας, στερηθείς αυτοκινήτου μέχρι την δεκαετία του εβδομήντα, έγινε εν συνεχεία κατά φαντασίαν ραλλίστας της παραλιακής, πρώτος εισαγωγέας παγκοσμίως κακόγουστων τουρμπάμαξων με αεροτομή στον κώλο και στερεοφωνικό επτά χιλιάδων watts. Ο Έλληνας, στερούμενος μορφώσεως από γεννησιμιού του και αντιλαμβανόμενος υποσυνείδητα την ανεπάρκειά του αυτήν, βάλθηκε να κατασκευάσει φουρνιές επιστημόνων, μπας και ρεφάρει σε "μόρφωση" μέσω της επόμενης γενιάς. Την οποίαν, στην πράξη, την καταδίκασε στην χειρότερη καταδίκη, ορατή από χρόνια.

αι τώρα, τί ; Καθόμαστε να κλαίμε τη μοίρα μας ; Όχι βέβαια. Στο σημείο αυτό, την απάντηση δίνει ο Δημόκριτος (-ποιός παλιός γκουρού να είναι άραγε αυτός, πολύ ωραία τα λέει), που στα πλαίσια της διαδραστικότητας αυτού του μπλογκ, υποδεικνύει τη λύση, διά στόματος Ηρακλείτου : ''ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΝ ΣΕ ΚΑΠΝΟ , ΟΙ ΜΥΤΕΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ''. Γεγονός. Και για να κουμπώσουμε το έργο, λέμε τώρα ότι η νέα εποχή που έρχεται, με τις όποιες δυσκολίες της, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναγυρίσουμε στα βασικά, με βασικότερο όλων την επένδυση στην παιδεία. Αφού από κει ξεκίνησε το πρόβλημα, από κει θα έρθει και η λύση του. Απόκτηση παιδείας, σημαίνει καταρχήν αλλαγή νοοτροπίας. Υπάρχουν πράγματα για να κρατήσουμε και άλλα που πρέπει να καταλήξουν στα σκουπίδια. Το ποιά είναι ποιά, κανείς δεν δικαιούται πλέον να υποδύεται ότι δεν γνωρίζει. -Τσιμπάμε κάτι και συνεχίζουμε ;

19 σχόλια:

 1. Swear
  Αν χρειαστεις Διευθυντη για το μπουρδελλο εδω ειμαι.

  θα αναλαβω και την επιμορφωση του προσωπικου, εστω και αμισθος.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξοχος swear ,σε μεγαλη φορμα σε βρισκω
  και το κομματι φοβερο αν και προτιμω τους cult (σκετο)
  http://www.youtube.com/watch?v=1yLVufAfby0

  @αορατε
  απο διευθυνταδες εχουμε πηξει οπως εχεις καταλαβει :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μου αρέσει το Α το κεφαλαίο στη λέξη Αρχισυντάκτης... Συνέχισε έτσι τιτανομεγιστοτεράστιο (που λέει και ο Τσαμόπουλος) Αφεντικό!

  Θυμάμαι πόσες και πόσες φορές άκουγα ότι η κρίση είναι τεχνητή για να μας πάρουν τα χαρτιά φθηνά. Τελικά ίσως είχαν δίκιο ότι είναι τεχνητή (πιο σωστά προμελετημένη) αλλά στόχος δεν είναι τα χαρτιά αλλά ολόκληρη η χώρα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. νατο παλι μπροστα μας το στοιχημα, πλησιαζει, να δουμε τι κοτσια θα εχουμε αυτη τη φορα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Bluesman
  Γιατί έχω την αίσθηση οτι εκεί περιμένουν γιά ξύρισμα όσους μετάνοιωσαν που δεν τόλμησαν την προηγούμενη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. κανεις δε γνωριζει τα μελλουμενα σειντ, αυριο φαινεται να ειναι μια απο τα ιδια, αν οι γερμανοι δειξουν να θελουν να παραμεινουν στο εξαμβλωμα που εχουν φτιαξει θα το ρισκαρω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλησπέρα στον οικοδεσπότη
  καλησπέρα στον Αρχισυντάκτη γείτονα(όχι των εκπαιδευτηρίων)
  καλησπέρα στον φίλο μου Δημόκριτο.
  μια παραπομπή

  http://mased.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=22579&blid=117

  8η φωτογραφία, 2η σειρά,2ος εξ'ευωνύμων

  zito h hellas me filotίmo kai kalo koyragio

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γεια σου ρε Santana (τα κεφαλαία πλέον είναι κώδικας τιμής!). Όλα καλά? Ξεκίνησες τις βόλτες με το ποδήλατο τώρα που καλοκαίριασε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Λόγω της 24ωρης απεργίας, η ιστοσελίδα δεν θα ανανεωθεί μέχρι την έκτη πρωινή αύριο.

  Για περισσότερες πληροφορίες και ειδήσεις απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 11880

  Εκ της Αρχισυντάξεως!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Good morning κύριε Swear.
  Καλά τα λέτε, όμως και ο Τάκαρος απεργεί επ αόριστο.
  Όχι όχι για τους ηλίθιους λόγους που απεργούν οι άμπαλοι, σαπιοκοιλιάδες Ελληναράδες. Εγώ απεργώ καθώς με αντιγράφουν όλοι οι άμπαλοιιιιιιι του διαδυκτίου και μετά παίζουν στα σίγουρα. Αφήστε που το παίρνουν πάνω τους και νομίζουν ότι βλέπουν τι θα κάνουν οι αγορές.
  Άμπαλοιιιιιιιιιιιιιιιιι γκουρούδεςςςςςςςςςςςςςςς της συμφοράς, σταματήστε πλέον το καταστροφικό έργο της μελλοντολογία σας. Βρε χασούριααααααααα δεν ξέρετε που πάνε τα 4, τι θέλετε και μιλάτε.

  Κύριε Swear για νούμερα θα τα λέμε μέσω email μέχρι να λήξει η απεργία μου. Μέχρι δηλαδή να πέσουν οι φάπες σύννεφο στους σβέρκους των καρπαζοεισπρακτόρων.

  Γκουρούδεςςςςςςς
  μην ξεχνάτε να αγοράζετε και καμιά κουράδα όπως τις αμολάει η φοράδα. Όταν είναι στα αζήτητα.
  Να προσπαθείτε να μαντεύετε το μέλλον και όχι να κοιτάτε το παρελθόν βλέποντας το παρόν.
  Το πιάσατε το υπονοούμενο έτσιιιιιιι?

  Μα τι ωραία που τα γράφω ο παικταράςςςςςς!!!!!

  Τάκης Μορφονιός το ΝΟΥΜΕΡΟ του διαδικτύου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μορφονιό, εγώ βλέπω ότι εκεί στο νερουλάδικο το βόρειο γίνεται πονηρό σκουπισματάκι και βέβαια η ιδέα σου να το κοιτάμε εφεξής, δεν ήταν καθόλου μα καθόλου άσχημη. Ούτως ή άλλως, έχω προτίμηση στα υδρόβια χαρτάκια, όπως και στο εν λόγω, παλαιόθεν. Από την άλλη έχουμε πάντα τον μπαμπούλα της βίαιης κατρακύλας, που αποτρέπει από σοβαρές κινήσεις. Έτσι, ακροβατούμε μεταξύ κοινής λογικής και γενικής αβεβαιότητας. Η πρώτη μας υποδεικνύει ορισμένες μεμονωμένες και ήδη κραυγαλέες περιπτώσεις αξιογράφων, η δεύτερη όμως προδικάζει μέλλον ζοφερό, που σημαίνει ξέρεις τί. Τέλος πάντων, άσε να δούμε, δεν μας κυνηγάει κανείς.


  Κατά τα λοιπά, λόγω της 24ωρης απεργίας, η ιστοσελίδα δεν θα ανανεωθεί μέχρι την έκτη πρωινή αύριο. Βεβαίως.

  (ό,τι θέλει κάνει πλέον αυτός ο Αρχι-. Έμπασα μου φαίνεται το ΔΝΤ στο μπλογκ μου, δίχως να πάρω χαμπάρι).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλά, δεν ξέρω εάν πήρε το μάτι σας έναν νέο (;) γκουρού, ονόματι Efvasilis. Δεν θα σχολιάσω, διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Το μόνο που θα πω είναι πως (και) αυτό το παιδί είναι Σερραίος, όπως ο ίδιος δήλωσε.

  Τ’ απανωτά αυτά κρούσματα, τα προερχόμενα εκ του συμπαθούς ως άνω Νομού της Βορείου Ελλάδος, με βάζουν σε σκέψεις ως προς την ποιότητα των εκεί καλλιεργειών. Να φταίει το έδαφος ; Τα λιπάσματα που χρησιμοποιούν ; Το νερό; Δεν ξέρω τι διάβολο, αλλά το τελικό ΠΡΟΪΟΝ φαίνεται να έχει σοβαρές παρενέργειες και –σε παρατεταμένη χρήση- μάλλον ανεπανόρθωτες εγκεφαλικές βλάβες, τουλάχιστον εάν κρίνουμε από την περίπτωση του έτερου Σερραίου, του γνωστού.

  Ας ελπίσουμε αυτό εδώ το νέο παιδί, ο Efvasilis εννοώ, να παραδειγματιστεί από την τραγική περίπτωση του διαρκώς χαμογελαστού συντοπίτη του και να μπεί ΤΩΡΑ σε πρόγραμμα, πριν δηλαδή να είναι πολύ αργά. Αμαρτία είναι, να καταντήσει όπως ο άλλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Κύριε Swear

  ενα παιχνιδιάρικο (λόγω αποκρατικοποίησης) αλλά και με καλά θεμελιώδη (δηλαδή 2 σ΄ένα) ανακαλύψαμε και εμείς οι ταπεινοί και πας να το βγάλεις φόρα παρτίδα ? (και δεν είσαι και βόρειος)

  ...προφανώς για να μας αποπροσανατολήσεις από άλλες ευκαιριούλες νοτιώτερα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. OYYYYYYYY ρε απεργοσπάστες! Άσε που δεν αντιλαμβάνομαι τι δουλειά έχει το Αφεντικό σε ανταγωνιστικά site. Ψάχνοντας τον Σερραίο διαπίστωσα μετά λύπης ότι ο ιδιοκτήτης του παρόντος blog συμμετέχει ως guest star (γλάστρα) στο galactical ενώ παράλληλα λογοφέρει με τον σωσία μου το ΜΥΑΛΟ ενώ επανειλημμένως του έχω επισημάνει ότι αυτές τις κόντρες πρέπει να τις κάνουμε στο παρόν blog προς αύξησιν της επισκεψιμότητας του παρόντος blog...

  Καλά λέμε εμείς του ΔΝΤ ότι έχουμε βουλιάξει σε θέματα ανταγωνιστικότητας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Κύριε Hippy,
  Εγώ βλέπω τρία (3) παιχνιδιάρικα (λόγω αποκρατικοποίησης) και με καλά -άντε συμπαθητικά-θεμελιώδη, δηλαδή έξι σε τρία. Εκ των τριών αυτών, είπαμε μια καλή κουβέντα για το ένα, ότι το χαζεύουμε δηλαδή, όχι τίποτ' άλλο. Αλλά έχεις δίκιο ότι εσύ ήσουν ο πρώτος γκουρού που το μνημόνευσε με σχόλιο σ' αυτό εδώ το ιστορικό μπλογκ, ενώ ο πονηρός Μορφονιός δεύτερος. Του γκουρού το δίκιο. Σημασία έχει να υπάρχει πολυφωνία, διαδραστικότητα και μαζική συμμετοχή.

  Παραλλήλως, ανταγωνιστικότητα, που την επιτάσσει ο ΔΝΤ-Αρχισυντάκτης μου. Το ότι συμμετείχα εκτάκτως σε ανταγωνιστικό site, είναι ενέργεια υγιής και προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως ας πούμε η έκθεση των τραπεζών μας σε ξένες, ιδίως ανατολικές αγορές, μα και στην Τουρκιά την ίδια ακόμη

  Ας μην ξεχνάμε ότι το περιβόητο Κουπί της Ανόδου από την Τουρκιά μας ήρθε

  (στο κεφάλι)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. http://www.capital.gr/News.asp?id=961302

  Λέει στην αρχή: "Ανεξήγητη θεωρούσαν τη χθεσινή καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών τραπεζίτες και χρηματιστές, θεωρώντας αδικαιολόγητη την κερδοσκοπία στη βάση «εμμονικών» σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τα οποία δεν έχουν καμία λογική βάση."

  Και τελειώνει:
  "Στελέχη της αγοράς συνοψίζουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες στα εξής:

  α) σοβαρή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους από την αδυναμία ομαλής αποπληρωμής δανείων κάθε κατηγορίας που θα οφείλεται στην ύφεση και στην αύξηση της ανεργίας,

  β) αδυναμία πιστωτικής επέκτασης και κάμψη των εσόδων από πάσης φύσεως εργασίες που θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της κερδοφορίας,

  γ) επιπλέον επιβάρυνση από την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς,

  δ) διάψευση προσδοκιών των επενδυτών για διανομή μερίσματος,

  ε) φόβοι για συρρίκνωση της κεφαλαιακής τους βάσης που θα οδηγήσει σε αναγκαστικές αυξήσεις κεφαλαίου με αμφίβολα αποτελέσματα.
  "

  πώς διάολο είναι ανεξήγητη η πτώση και στη συνέχεια δίνει το ίδιο άρθρο 5 εξηγήσεις οι οποίες είναι η μία σοβαρότερη της άλλης??

  ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ στο site που γλυκοκοιτάς Αφεντικό. Ενώ εδώ δεν επιτρέπω να γράφονται τέτοιες παπαριές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Eάν ο στόχος ορισμένων ήταν να διχάσουν τους ανθρώπους, να τους βάλουν να σκοτώνονται αναμεταξύ τους, μπράβο τους που το κατάφεραν. Να ξεκινήσει πάλι ο σκοτωμός από το ίδιο σημείο που ξεκίνησε ένας άλλος, ο τραγικώτερος, πριν πενήντα τόσα χρόνια. Ίσως τελικά να είναι το πιό εύκολο πράγμα σ' αυτόν εδώ ειδικά τον τόπο να προκαλέσει κανείς τον αλληλοσκοτωμό. Κοίτα που καταντήσαμε, να βλέπουμε ο ένας τον άλλον σαν εχθρό, η μιά τάξη ν΄αντιμάχεται την άλλην, μέσα στο ίδιο καζάνι που βράζει, ενώ οι μάγκες που το προκάλεσαν να είναι ασφαλείς, έξω απ' το καζάνι και με τα λεφτά επίσης έξω.

  Ντροπή μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Δεν θέλω να πιστέψω ότι όποιοι έριξαν τη μολότωφ είχαν πρόθεση να σκοτώσουν. Αν είναι έτσι τότε αυτό που είχε αρχίσει να λέγεται ότι θα γίνουμε Αργεντινή τότε μόλις ξεκίνησε. Δυστυχώς η κατάσταση είναι και μάλλον θα μείνει εκτός ελέγχου επιταχύνοντας ενδεχομένως τις όποιες εξελίξεις.

  Κρίμα πραγματικά κρίμα για τα παιδιά που χάθηκαν και ας έχουμε όλοι το νου μας γιατί δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ΑΓΑΠΗΤΕ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗ ΧΑΙΡΕΤΩ. ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΩ ΠΡΩΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΦΙΛΟ ΤΟΝ SANTANA ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΕΜΠΑΣΕ ΣΤΟ BLOG , ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΕ Σ' ΑΥΤΟ Η ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ , ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗ ( ΑΠΑΙΚΤΟΣ , ΜΕ ΕΥΡΕΙΑ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ).ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ''ΓΚΟΥΡΟΥΔΕΣ''.
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ , ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΠΑΣΑ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΥ ΤΗ ΘΕΩΡΩ ''ΕΚ ΤΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ'' ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΣΩ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΣΤΟΧΑ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΣΤΙΓΜΗ. ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ , ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΣΑΣ . ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΨΕΥΤΙΚΗ Η ΕΙΔΗΣΗ , ΑΝ ΚΑΙ ΕΦ' ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ , ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή